Tokajis-mazsolás-zabpelyhes minikuglóf
Hozzávalók 10 darabhoz:
- 30 dkg + a formához liszt
- 15 dkg sárgabaracklekvár
- 5 dkg zabpehely
- 1,5 dkg élesztő
- 1 db tojássárgája
- 3 dkg vaj/margarin, olvasztva + a formához + 1 evőkanál vaj
- 1,5 dl tej
- 1,5 dl (tokaji, édes) fehérbor
- 2 evőkanál cukor
- 5 dkg arany mazsola
Elkészítés
A mazsolát beáztatjuk a borba, lehetőleg egy éjszakára, de legalább 1-2 órára, majd lecsepegtetjük (a bort félretesszük). Az élesztőt a langyos tejben egy-egy evőkanál cukorral és liszttel felfuttatjuk. A maradék cukrot, a lisztet és az olvasztott vajat/margarint összekeverjük, majd az élesztős részt és a tojássárgáját is hozzáadva tésztává dagasztjuk. A lecsepegtetett mazsolát is belekeverjük. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük, majd a kivajazott-kilisztezett formákat háromnegyedig megtöltjük.
Ismét kelesztjük 15-20 percig, majd 175 °C-os sütőben 20-25 percig sütjük. A zabpelyhet a vajon/margarinon megpirítjuk, a mazsoláról lecsepegtetett bort a baracklekvárhoz keverjük, és felmelegítjük. A minikuglófokat megmártjuk a lekvárban, majd a pirított zabpehelybe vagy pirított, szeletelt mandulába forgatjuk.
Esterházy-kuglóf
Hozzávalók 10-12 szelethez:
- 15 dkg + a formához liszt
- 16 dkg porcukor
- 4 dkg darált dió
- 4 dkg (darabolt) dió
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet fahéj
- 10 dkg vaj
- 1 dl tej
- 3 db tojás
- 1 csipet só
- fél db vaníliarúd kikapart magjai
Krém:
- 10 dkg cukor
- 2 dl tej
- 12 dkg vaj
- 2 dkg (darált, pörkölt) dió
- 1 cl rum
- fél csomag vaníliás pudingpor
Bevonat:
- 4 dkg étcsokoládé
- 10 db fél diszítéshez dió
- 13 dkg fehér csokoládé
Elkészítés
A puha vajat/margarint a porcukorral és a tojásokkal kihabosítjuk. A száraz hozzávalókat összekeverjük, a tojásos részbe forgatjuk, közben a tejet is beleadagoljuk. A masszát kivajazott, kilisztezett forma háromnegyedéig töltjük, 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Kiborítjuk, hagyjuk teljesen kihűlni.
A pudingport és a cukrot elkeverjük a tejben, sűrű krémet főzünk belőle, hagyjuk kihűlni, majd a puha vajat/margarint, a darált diót és az alkoholt hozzáadva kihabosítjuk. A kihűlt kuglófot 4 karikába vágjuk, és a krémmel egyenletesen összerétegezzük.
A bevonathoz a kétféle csokoládét gőzfürdő fölött vagy a mikróban külön-külön felolvasztjuk, majd a kuglóf tetejét márványosan bevonjuk vele: leöntjük a fehérrel, majd megcsorgatjuk az étcsokoládával, és egy fogpiszkálóval csíkokat húzunk bele. Mielőtt megdermedne, fél diódarabokkal díszítjük.
Mogyorókrémes kuglóf
Hozzávalók 12-14 szelethez:
- 15 dkg liszt
- 15 dkg (barna) cukor
- 1 csipet só
- 10 dkg tejföl
- 2 db tojás
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet őrölt fahéj
- 15 dkg felolvasztva + forma kikenéshez margarin
- 3 dkg (aprított, pörkölt) mogyoró
Krém:
- 6 dkg margarin
- 2 dkg (aprított, pörkölt) mogyoró
- 20 dkg mogyorókrém
Díszítés:
- 10 dkg cukor
Elkészítés
A tojásokat a cukorral laza habbá keverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt és az olvasztott margarint. A száraz hozzávalókat egy tálban elkeverjük, majd a tojásos masszába forgatjuk. A margarinnal kikent, kilisztezett formát háromnegyedig töltjük a masszával, majd két ütemben megsütjük, először 20 percig 175 °C-on, majd még 20 percig 155 °C-on. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha langyosra hűlt, kiborítjuk a formából, és hagyjuk teljesen kihűlni. Három karikába vágjuk.
A szobahőmérsékletű mogyorókrémet kikeverjük a puha margarinnal és az aprított mogyoróval, majd a kuglófot megtöltjük a krémmel. A kristálycukrot egy serpenyőben aranybarnára olvasztjuk, majd megcsurgatjuk vele a kuglóf tetejét úgy, hogy szeletelési irányba húzzuk a szálakat.
Joghurtos-ribizlis kuglóf citrommázzal
Hozzávalók 10-12 szelethez:
- 16 dkg liszt
- 12 dkg + a formához margarin
- 1 db citrom reszelt héja
- 1,5 dl natúr joghurt
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- 2 db tojás
- 1 csipet só
- 12 dkg cukor
- 15 dkg (piros, jó a mirelit is) ribizli
Máz:
- fél db tojásfehérje
- fél db citrom leve
- fél db citrom reszelt héja
- 10-15 dkg porcukor
Elkészítés
A tészta hozzávalóit – a ribizlit kivéve – egy tálban simára keverjük, majd harmadát a margarinnal kikent, kilisztezett formába tesszük. Rászórjuk a leszemezett ribizli egy részét, majd újabb tészta- és újabb ribizliréteg következik. A végén tésztával zárjuk le. A formába töltött tésztát 2 ütemben megsütjük: 20 percig 180 °C-on, majd 20-25 percig 160 °C-on. Végül kiborítjuk, és hagyjuk kihűlni. A máz hozzávalóiból robotgéppel vagy habverővel sűrű masszát keverünk, ezzel szépen bevonjuk a kuglóf felületét. A tetejét díszíthetjük ribizlifürtökkel.
Vedd meg a Nők Lapja Konyha szeptemberi számát és főzz Ínyenc falatokat csirkéből, süss Pavlovát, és spórolj Rakott krumplival! |