nlc.hu
Életmód
Süssünk, fõzzünk gabonából!

Süssünk, fõzzünk gabonából!

A gabonák mindent tudnak, amit a korszerûnek nevezett és agyonreklámozott táplálékok nem tudnak. Könnyen és gazdaságosan termelhetõk és tárolhatók. Tápanyagban gazdagok, ízletesen, változatosan elkészíthetõk. Laktatók, olcsók, egészségesek!




Étrendünk minden egyes eleme hatással van testünkre, valamilyen módon befolyásolja, megváltoztatja azt. Ezektől a változásoktól egész életünk függ. Érdeklődésünket fordítsuk tehát táplálkozásunk irányába. Segítenek ebben a tapasztalati megismerésre építő egészséges táplálkozási, ételtársítási szemléletek: mint a makrobiotika, mazdaznan, ajurvéda, testkontroll és a jógakonyha ismeretei.

Egyénenként kell képezni, figyelni magunkat. Mit tett velünk a “jólétinek” nevezett társadalom?! A mozgásszegény, “kényelmes” élet és a húsfogyasztás miatt túltápláltak vagyunk, ami az életünket is megrövidíti.

A gabonák fogyasztásával kiutat találhatunk hétköznapjaink betegségeiből.

A magyar ember “életnek” nevezi gabonáját. A gabona magvak valójában életek, mert minden életfontosságú tápanyagot tartalmaznak. Őseink sok ezer éve fogyasztották a tönkölyt (nemesített búza őse), árpát, kölest és hajdinát.





Ismerjük meg a hántolt kölest! Az egyik legkönnyebben és leggyorsabban elkészíthető gabonánk.

Élettani hatásai: a köles az egyetlen olyan gabonaféle, amely teljes értékű fehérjék mellett hét aminosavat is tartalmaz, és lúgos kémhatása miatt különösen alkalmas betegeknek, növésben lévő fiataloknak és gyermekeknek. Kovasav tartalmának köszönhetően a bőrt rugalmassá, a hajat fényessé, a fogakat, körmöket erőssé teszi, kevés keményítőt tartalmaz, könnyen emészthető és nem idéz elő gázképződést. Magas a fűtőértéke, sok szerves sót és rostanyagot találunk benne. Vese és hólyaggyulladásra, valamint lép betegségek esetén javasolt.

Fontos, hogy minden gabonát, így a kölest is először finom szűrőben folyóvíz alatt, majd lábasban bő vízzel át kell mosni! Ez a parányi sárga hántolt mag főzéskor megdagad, így legalább négyszeres vízmennyiséget igényel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top