A méregdrága sütőtökös, kávéillatú, egzotikus gyertyák általában csak mesterséges illatanyagból dolgoznak, így az általuk generált illat hamar elszáll, és csak a füst marad utánuk. Használjuk inkább nagyanyáink praktikáit:
Forraljunk fel egy rakás fűszert a tűzhelyen!
Az ősz jellegzetes illatait hívhatjuk elő, ha vízben vagy almalében felteszünk fahéjat, almahéjat, narancshéjat, vaníliát vagy szerecsendiót főni, hogy máris úgy illatozzon az otthonunk, mintha sütit sütöttünk volna egész nap.
Az elkészítése nagyon egyszerű: egy kis fazékban forralj fel vizet, majd add hozzá a kedvenc fűszereidet, és pár percig forrald együtt az egyveleget. Ha folyamatos illatot szeretnél, akkor ne vedd le a tűzről, csak tekerd le a legkisebb fokozatra alatta, és ne felejtsd el 30 percenként újra megtölteni vízzel a fazekat. Tényleg ne felejtsd el, mert a végén nem őszi illat, hanem fekete füst gomolyog majd a konyhában. Óvatosabb és feledékenyebb olvasóinknak nem javasoljuk a tűzön hagyást, ők inkább forralás után tegyék a főzetet a radiátorra, konvektorra, hogy tovább tartson a meleg, illatos párolgás.
Egy kis előre gondolkodást igényel ez a fajta párologtatás, mert el kell tenni az alma-, körte-, citrom- és narancshéjakat gondosan a hűtőbe, hogy legyen mihez nyúlni, ha illatosítani szeretnénk.
A következő illatreceptek csak iránymutatók, a saját ízlésed szerint formáld bátran!
Fahéjas-almás:
- fahéjrúd
- almahéj
- narancshéj
- egész szegfűszeg
Citromos-narancsos:
- 1 citrom héja (vagy citromgerezdek)
- 1 narancs héja (vagy narancsgerezdek)
- 2 babérlevél
- 3 fahéjrúd
- 2 ek. egész szegfűszeg
Vaníliás-narancsos
- pár csepp vaníliakivonat vagy egy tk. vaníliaaroma
- narancshéj vagy narancsgerezdek
Levendulás
- 1 bögre szárított levendula (vagy levendula-illóolaj)
- 1 ek. ánizsmag
- 1 ek. szerecsendió
- 1 ek. egész szegfűszeg
- 1 fahéjrúd
Babérleveles
- 5 babérlevél
- 1 ek. egész szegfűszeg
- 2 fahéjrúd
Az illatosításnak mostantól tényleg csak a képzelet szabhat határt, de azért óvatosan a tűzön hagyott fazekakkal!