Hozzávalók 24 cm átmérőjű tortához:
• 25 dkg teljes kiőrlésű zabkeksz
• 12 + 5 dkg vaj, olvasztva
• 25 dkg kerek szemű rizottórizs (pl. arborio)
• 7 dl tej
• 6 dl víz
• 1 rúd vanília
• csipet só
• 4 evőkanál barna nádcukor
• 1 citrom héja
A pudinghoz:
• 2 tojás
• 4 evőkanál liszt
• 6 dl tej
• 2 evőkanál barna cukor
• 5 lap zselatin
• 30 dkg málna
Elkészítés:
A kekszet ledaráljuk, 12 dkg vajat felolvasztunk, majd összedolgozzuk a keksszel. Egy kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, beleegyengetjük a kekszdarát.
180 °C-on 10 perc alatt elősütjük. A maradék 5 dkg vajat felolvasztjuk, megfuttatjuk rajta a rizst, majd merőkanalanként hozzáadjuk a meleg tej és víz keverékét, közben folyamatosan kevergetjük. A vaníliarudat felhasítjuk, belsejét a rizshez adjuk, együtt főzzük vele. Ha elkészült, a csipet sóval és a barna cukorral ízesítjük. Ha a hűlés közben nagyon összeáll, nyugodtan hígítsuk egy kis tejjel, hogy krémes legyen. A citrom héját is belereszeljük.
A pudinghoz a tojást a liszttel habverővel elkeverjük, majd hozzáadjuk a tejet. Közepes lángon addig főzzük, míg besűrűsödik. A barna cukorral ízesítjük, majd a rizshez keverjük. A zselatinlapokat egymás után hideg vízben fellazítjuk, közepes lángon egy edényben megolvasztjuk.
A végén a rizses-pudingos részhez keverjük. Hozzáadjuk a még fagyos málnát, majd a keveréket a torta alapjára öntjük, és egy éjszakán át hűtjük. Tálalás előtt málnaszemekkel díszítjük.