Újhagymás tehéngomolya
Hozzávalók:
- 8 dkg só
- 0,5 dl (10 %-os) ecet
- 2 l (házi) tej
- 5-6 szál újhagyma
Elkészítés
A tejet elkeverjük a sóval, takaréklángon, folyamatos kevergetés mellett
20 percig melegítjük, forrnia nem szabad. Levesszük a tűzről, elkeverjük benne az ecetet, majd 20-25 percig állni hagyjuk, ekkor túrósodni kezd a tej. Konyharuhával vagy nagyméretű steril gézlappal kibélelünk egy nagy szűrőt, óvatosan beleöntjük a túrósodott tejet, nagyon óvatosan kinyomkodjuk a savót. A megpucolt újhagymát apróra daraboljuk, elkeverjük a túrómasszával. A konyharuha széleit összekötjük, átszúrunk rajta egy fakanalat, majd az egészet úgy támasztjuk meg egy tálban, hogy az alja ne érjen a tál aljához. 2-3 napon keresztül hagyjuk magától csöpögni hűvös helyen, időnként leöntjük alóla a lecsöpögött savót. A savót kelt tészták készítésénél felhasználhatjuk.
155 kcal/adag (8 adag esetén)
Tejszínes-fokhagymás krémsajt
Hozzávalók:
- 3 csapott kávéskanál só
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 dl tejszín
- 50 dkg natúr joghurt
Elkészítés
A tejszínt elkeverjük a joghurttal. A fokhagymát egészen apróra zúzzuk, a tejszín és a joghurt keverékéhez adjuk, megsózzuk. Egy mély tálat kibélelünk konyharuhával (tehetjük először szűrőbe), és beleöntjük a joghurtot. Szorosan összekötjük a konyharuha széleit, a csomónál átszúrunk rajta egy fakanalat, majd a fakanalat egy tál szélére rakjuk úgy, hogy a rajta lógó gömböc alja ne érjen a tál aljába. Hűtőbe tesszük csöpögni, és másfél nap után nagyjából 20 dkg kenhető krémsajtot kapunk.
Tipp
A natúr krémsajtot erre a célra rendszeresített tüllön vagy más finom szövésű anyagon keresztül szűrhetjük, csöpögtethetjük.
Újhagymás gomolyával töltött sült ravioli
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- pár csipet só
- 3 db tojás
- sütéshez olaj
- 10 dkg (házi) gomolya
Elkészítés
A lisztet elkeverjük a tojásokkal és 1 teáskanál sóval. Kemény, homogén tésztává gyúrjuk, 30 percig pihentetjük, majd tésztagéppel vagy sodrófával lapokká nyújtjuk. Lisztezett felületen derelye- (ravioli) szaggató egyik oldalával köröket formázunk a tésztából, minden tésztakörre helyezünk egy-egy kis darabka sajtot, és a forma másik oldalával összenyomjuk. Ha nincs ilyen formázónk, pogácsaszaggatóval formázunk köröket, ezeket kézzel hajtogatjuk össze, majd a széleit erőteljesen összenyomkodjuk. Bő, forró olajban oldalanként 10-15 mp alatt készre sütjük
a töltött tésztákat, és azonnal tálaljuk.
380 kcal/adag
Házi tagliatelle krémsajtos mártással
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg (főtt) füstölt sonka
- 5 dkg rukkola
- 20 dkg krémsajt
- 20 dkg zöldborsó
- pár csepp olívaolaj
- ízesítéshez őrölt bors
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 db tojás
- pár csipet + ízesítéshez só
- kis csokor snidling
Elkészítés
A lisztet elkeverjük a tojásokkal és 1 teáskanál sóval. Kemény tésztává gyúrjuk, 30 percig pihentetjük, tésztagéppel lapokká nyújtjuk, majd szélesmetélt-fejjel felcsíkozzuk. Tésztagép nélkül: lisztezett felületen sodrófával egészen vékonyra kinyújtjuk a tésztát (több részletben könnyebb), és késsel a kívánt vastagságúra csíkozzuk fel. A kockákra vágott sonkát olívaolajon megpirítjuk, hozzáadjuk a zöldborsót és az aprított fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, néhány perc alatt puhára pároljuk a borsót. Elkeverjük benne a krémsajtot, újra sózzuk, borsozzuk, ha szükséges, elkeverjük benne az aprított snidlinget. A tésztát lobogó, sós vízben kb. 2-3 perc alatt puhára főzzük, leszűrjük, elkeverjük a krémsajtos feltéttel. Tálaláskor rukkolát szórunk a tésztára.
640 kcal/adag