Egészség

Újraélesztő kocsira vár a Tűzoltó utcai Gyermekklinika

Fontos segítségre lenne szüksége egy budapesti gyermekklinikának – cégek és magánemberek fogtak össze, hogy javuljanak a gyógyulási esélyek. Bárki csatlakozhat!

Újraélesztő kocsira vár a Tűzoltó utcai Gyermekklinika
Magyarországon a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán gyógyul minden második daganatos és leukémiás kisgyerek. A kimagasló szakmai háttér azonban nem elég a javuláshoz, hiszen e betegségcsoportnál a kezelés rendkívül költséges, és persze arra is figyelni kell, hogy a nehéz helyzetet lelkileg is el tudják viselni a kicsik és szüleik. Ahogyan prof. dr. Szabó András igazgató hangsúlyozza: „a kórháznak napról napra komoly anyagi kihívásokat kell megoldania ahhoz, hogy a kis betegeknek biztosítani tudjuk a gyógyulásukhoz szükséges feltételeket”. Elkél tehát a segítség, a társadalmi és céges összefogás.
A szülők bentlakását biztosító kórtermeket már sikerült kialakítani, most egy defibrillátorra és egy újraélesztő kocsira lenne a leginkább szüksége az intenzív osztálynak. A húszéves Béres Alapítvány évek óta segíti a gyerekek gyógyulását, idén ezt a klinikát támogatja jótékonysági estjével – egy videó is készült az akcióhoz –, de lehet felajánlásokat tenni az alapítvány Facebook-oldalán keresztül is.

A másik fontos cél az egynapos osztály létrehozása lenne. Nyugat-Európában nagy hagyománya van e megoldásnak, Magyarországon azonban még kevésbé elterjedt. „Ha lenne ilyenünk, akkor a kis betegek csak annyi időt töltenének a kórházban, amennyit feltétlenül szükséges. Kezelés után rögtön hazamehetnének, így már aznap otthon alhatnának. Kevesebb szorongást élnének át” – mondja dr. Hauser Péter, a klinikán működő Őrzők Alapítvány alelnöke.

A Zwack Unicum Nyrt. egymillió forintos felajánlásával már el is kezdődött a gyűjtés az egynapos osztály megvalósítására. De nem csak mi, felnőttek segíthetünk! Az alapítvány rajzpályázatot hirdetett 6–14 éves gyermekek számára: a nyertesek dekorálhatják majd az új osztály falait. Az Őrzők Alapítvány azért hirdeti meg a pályázatot, hogy az egynapos osztály kifejezetten gyerekbarát, vidám és otthonos kórterem legyen. A részleteket itt közlik április 15-től.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top