Tejfölkrém eperrel és mentás-bazsalikomos cukorral
Hozzávalók:
- 1 evőkanál cukor
- 0,5 l tejföl
- 2 levél bazsalikom
- 1 táskanál citrom leve
- 30 dkg eper
- 6 evőkanál porcukor
- 3 levél menta
Elkészítés
A tejfölt kikeverjük a porcukorral és a citromlével. Az epreket felkockázzuk, majd a tejfölhöz keverjük. Két evőkanálnyit hagyjunk a díszítéshez! A tejfölös epres krémet poharakba adagoljuk. A menta- és bazsalikomleveket a cukorral egy mozsárban megtörjük, míg egyenletes zöld színe nem lesz, és oltári finom illata! Ezt szórjuk a pohárkrémünkre.
Császármorzsa
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 6 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- 6 db tojás
- 0,5 l tej
- 50 g olvasztott vaj+ 2 ek a sütéshez vaj
- tálaláshoz porcukor
- tálaláshoz lekvár
Elkészítés
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral habosra keverjük. A fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgájához adjuk a lisztet, az olvasztott vajat és apránként a tejet, majd összekeverjük a fehérjehabbal. Egy serpenyőt kivajazunk, majd a tésztából annyit öntünk bele, hogy 1 cm magasan álljon. Gyenge lángon addig sütjük, míg az alsó része pirosra sül, ekkor falapáttal négyfelé osztjuk, megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. Ezt követően lapáttal széttépkedjük, így is sütjük 2 percig. Porcukorral, lekvárral tálaljuk.
Bazsalikomos fehércsoki-krémmel töltött zabkeksz
Hozzávalók:
- néhány levél bazsalikom
- 2 dl tejszín
- 25 dkg fehér csokoládé
- 25 dkg zabkeksz
Elkészítés
A tejszínt forráspontig melegítjük, majd félrehúzzuk a lángról és beleáztatjuk a bazsalikomot. 20 perc múlva kiszedjük, visszamelegítjük és ismét félrehúzzuk a lángról, feloldjuk benne a fehér csokit. A sűrű krémet kihűtjük. (Fagyasztó segítségével gyorsítható a folyamat.) A zabkekszeket ezzel a krémmel ragasztjuk össze.