Sárga hüvelyű vajbab leves füstölt húsos nokedlivel, pikáns tejföllel
Hozzávalók:
- 10 dkg liszt
- 50 dkg zöldbab
- 3 evőkanál libazsír
- 1 db tv paprika
- 1 evőkanál ételízesítő
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 1 db paradicsom
- 1 csomag petrezselyem
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 fej vöröshagyma
- 1 db tojás
- 1 pohár tejföl
- ízlés szerint só
- 10 dkg (füstölt) sonka
Elkészítés
Készítünk egy pörköltalapot a libazsírból, hagymából, a tölteni való paprikából, paradicsomból. 2 cm-es darabokra felvágjuk a vajbabot, majd a pörköltalapra helyezzük. Felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, ízesítjük ételízesítővel, reszelt fokhagymával tetszés szerint. Közben, amíg fő a levesünk, nagyon apróra felvágjuk a füstölt sonkát és belekeverjük liszt, tojás és pici víz elegyébe. Ezt a nokedlitésztát akkor dolgozzuk a levesbe, amikor megfő a vajbab. Utólag a kész füstölt sonkás nokedlis vajbablevest tálalásnál sóval, borssal még ízesítjük tetszés szerint, tejföllel gazdagon díszítjük és a tetejére petrezselymet hintünk.
Mangalicakaraj friss rozmaringgal grillezve kápiapaprika-krémmel
1. hozzávaló kategória neve:
- ízlés szerint só
- 20 dkg (pizza) mozzarella
- 4 db kápia paprika
- 2 kg (új) burgonya
- 2 szál rozmaring
- 8 db (koktél) paradicsom
- 2 dl tejszín
- ízlés szerint őrölt bors
- 1 csomag petrezselyem
- 10 dkg (mangalica) zsír
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 szelet (mangalica) sertéskaraj
Elkészítés
Megfőzzük az újburgonyát (vigyázzunk, mert forrásban lévő vízben gyorsan fő). Lehűtjük, megtisztítjuk és félrerakjuk. 15 percre 180 fokos sütőbe rakjuk a kápia paprikát. Amikor kivesszük, két tányér közé helyezzük 10 percre, majd lepucoljuk a héját, kivesszük a csumáját és a magját! Előkészítjük a húst, lesózzuk, borssal fűszerezzük, és előmelegített libazsírban megsütjük. A friss rozmaringot, fokhagymát, újburgonyát mellétesszük, és amikor majdnem megsült, a paradicsomot félbevágva rátesszük. Amíg sül a húsunk, a megtisztított kápiát és a tejszínt összeforraljuk, ízlés szerint sózzuk, majd összeturmixoljuk. Lereszeljük a sajtot, és megszórjuk vele a sült húst és a burgonyát. Tálalásnál az újburgonyát rakjuk alulra, ráhelyezzük a húst, leöntjük kápiapaprika-krémmel, majd petrezselyemmel meghintjük.
A receptek az Evidens étteremben, Magyar Zoltán jóvoltából készültek.