nlc.hu
Aktuális
Letagadhatok néhány évet? – II. rész

Letagadhatok néhány évet? – II. rész







Katalin: nem kínzom magam, csak rendszeresen tornázom
“Döntöttem: újjászületek!”

– Két éve kezdtem el rendszeresen tornázni – meséli az edzőteremben Varga Katalin számítástechnikus, aki negyvennyolc éve ellenére, fiatalokat megszégyenítő energiával emelgeti a súlyokat. – A lányom aerobikedző, ő vett rá a mozgásra, mert egyszer csak kitalálta, hogy sportos nőt farag az anyukájából! Annak ellenére, hogy sosem sportoltam, mindig is törekedtem rá, hogy csinos, jól ápolt legyek, élvezem, ha megfordulnak utánam a férfiak. A klimax beköszöntével azonban felszedtem évente két-három kilót, mire észbe kaptam, már tíz kiló felesleg volt rajtam. Nem akartam lestrapált háziasszony-külsőt, úgyhogy eldöntöttem, újjászületek.

Első volt az akarattal, eltökéltséggel kellett először kezdenem, utána jöhetett a megvalósítás: a lányom életmód- és az edzésterve. Nem kínzom magam. Zsírral már régóta nem főzök, sertéshúst sosem eszem, marhát csak levesben, maradt a csirke, a pulyka sok-sok zöldséggel, de egyébként is ezeket szeretem a legjobban. Reggel-este iszom egy csésze zsírégető teát, reggelire eszem egy joghurtot, napközben többször gyümölcsöt. Ebédre a munkahelyemen kisadagot választok az étteremben, edzés után pedig bekapok egy hamburgert vagy egy salátát: erre azért van szükség, hogy a szervezetem regenerálódni tudjon.

Tornázni hetente háromszor járok, nem szeretem az aerobikórákat, ezért a gépeken dolgozom. Szerencsére, több próbálkozás után, megtaláltam azt a fitnesztermet, ahol jól érzem magam. Itt nincsenek kigyúrt kopasz fickók, nincs magamutogatás, nem számít, milyen a szerelésed, hány hurka van a hasadon, itt mindenki a saját edzésére, fejlődésére koncentrál. Szakember – a lányom – állította össze a „programomat”. Mindenkinek ajánlom, hogy kérjen segítséget a teremben, mielőtt elkezdi a gépeket használni! Az első óra előtt felmértük a fittségi szintemet, és ennek alapján határoztuk meg az edzés menetét. Az első órában zsírt égetek: futok, lépcsőgépezek, gyalogolok – váltakozva, hogy ne legyen unalmas. Ezután egy órát erősítek – időt kell szánni a dologra, de biztosan megéri. Nekem – amellett, hogy lefogytam – sokkal jobb lett az általános közérzetem, megnőtt az önbecsülésem, olyan, mintha új bőrbe bújtam volna! És rájöttem, hogy sohasem késő elkezdeni egészségesebben élni!








Gizella: Az is fiatalon tart, hogy független vagyok, és oda megyek, azt csinálok, amit akarok
Kártya, arckrém, néha egy kis szalonna


– Jaj, nem szeretem, ha dicsérnek, hogy fiatalosan nézek ki, mert nem tudom, őszinte-e a dicséret! – nevet a nyolcvanöt éves Török Gizella. Éppen az imént érkezett haza a nyugdíjasklubból, szokásos traccs- és kártyapartijáról, amelyet egyetlen nap sem mulasztana el.

– A minap azzal büszkélkedett egy hetvenhat éves ismerősöm, hogy ő alig néz ki hetvennek, és én arra gondoltam, hogy pont hetvenhatnak néz ki. Ez van, nem leszünk már húszévesek… Én mindig törődtem magammal, az egészségemmel, nemrég még minden vasárnap a hegyekbe kirándultam, két nyugdíjasklubba járok, megtartjuk a farsangot, szórakozunk, táncolunk. Az is fiatalon tart, hogy független vagyok, és oda megyek, azt csinálok, azt főzök, amit akarok. Ma például isteni mángoldlevest főztem – persze, nem is tudod, mi az: zöldségekből áll, és fenséges! Abban is biztos vagyok, ha lenne férjem, nem szeretné, és csak bosszankodnék, hogy mi mást adjak neki enni, s a bosszankodás is öregít ám!

– Az első házasságom rövid ideig tartott, a második tizenegy évig – mesél tovább Gizella. – A második férjemet nagyon zavarta, hogy fiatalos voltam, csinosan öltözködtem. Ahelyett, hogy büszke lett volna rám! Emlékszem, egyszer összefutottunk az utcán egy ismerősével, aki hüledezett: “Ne mondd már, hogy ez a fiatal nő a feleséged!”, és a férjem szinte rám volt mérges, miért nézek ki így. Nem mondom, hogy a házasság rossz dolog, de nekem nem hiányzik, szerintem azért vagyok ilyen aktív, friss és fürge, mert nekem jót tesz az önállóság. Már nem akarok tetszeni senkinek, csak magamnak. És ez a legfontosabb, nem? Ha látok egy szép férfit, megnézem ugyan, de ennyi.

A klubban röhögcsélünk, beszélgetünk, kártyázunk, élvezzük az életet, és szellemileg is próbálunk fiatalok maradni. Pár éve még szinte minden színházba volt bérletem, sajnos, ma már drágák a jegyek, pedig biztos, hogy az értelmes szórakozás is fiatalon tartja az embert. Ha fáj valamim, elhitetem magammal, hogy nem is fáj, és tényleg elmúlik a fájdalom. Orvos ritkán lát, mert reformkonyhát vezetek. Kevés hús, zsírmentes étel, néha egy kis szalonna – ez a titkom. Meg az, hogy arckrémet használok, mindig ugyanazt a márkát. Azt szoktam tanácsolni a “lányoknak” a klubban, hogy ha nem akarnak megöregedni és megkeseredni, sose törődjenek azzal, amin nem tudnak változtatni, inkább arra figyeljenek, mi az, amin változtatni lehet! Öltözzünk fel mindig szépen, használjunk szolid sminket, mert így nyolcvan fölött is azt érezhetjük, hogy nők maradtunk, és hogy nőnek lenni jó!








Kinga: mosolyogni kell, mert ezzel teszed boldoggá magad és másokat
A nagy titok: futás és mosoly


– Négy lányom van, akikkel sokáig otthon voltam – meséli negyvenhárom éves Schirilla Kinga. – Egy idő után kevésnek bizonyult, hogy kizárólag a háztartással és a gyerekekkel foglalkoztam, így elkezdtem sportolni. Szükségem volt a mozgásra és arra a szabadságra, amelyet a sport nyújt. A családomban egyébként is mindenki sportos alkat, korábban az édesapámmal, most az öcsémmel, Schirilla Györggyel is rendszeresen járok edzeni, segítek neki felkészülni a Duna-átúszásra. Úszom, lovagolok, a családommal nagyokat kirándulunk, és sétálunk, télen pedig korcsolyázom. A kedvencem mégis a futás. Bár tudom, hogy furcsán hangzik, jó érzés kicsit szenvedni futás közben. Amikor futok, egész nap jobban érzem magam a bőrömben.

Mivel edzésben vagyok, általában elindulok az amatőr versenyeken, és a korosztályos versenyeken helyezéseket is elérek. Sajnos, negyven körül egyre kevesebb olyan nő van, aki rendszeresen sportol.
Egyetlen “rituálém” a reggeli ébredésem. Egy bögre tejeskávét főzök magamnak, ezt az ágyban elkortyolgatom, azután iszom egy pohár vizet egy citrom levével, majd elmegyek futni, és utána veszek egy jéghideg zuhanyt. Nincsenek drasztikus fogyókúráim, nem vagyok híve a mesterséges beavatkozásoknak. Kipróbáltam a vegetáriánus étkezést, de kevésnek éreztem, ráadásul nagyon lefogytam tőle. Fél évvel ezelőtt beiratkoztam egy kozmetikusiskolába. Bár az osztálytársaim a lányaim lehetnének, fantasztikus hatással van rám a jókedvük és az az érzés, mintha nem is lenne meg az a húsz év korkülönbség köztünk.

Úgy gondolom, hogy nagyon szépen is meg lehet öregedni. Azt mondják, az arcra kiül a kor – de szerintem nem mindegy, hogy hogyan. Egy olyan ember, aki belülről vonzó, ki tudja sugározni arcára a szépségét. Nem lehet mindig mindenen mosolyogni, de a boldog embernek mosolygós ráncai lesznek, nem válik csúnya öregemberré. Mindenkinek jólesik, ha megfordulnak utána az utcán, nem véletlenül mondják, hogy egy nő negyven körül a legszebb. Mosolyogni kell, mert ezzel teszed boldoggá magad és másokat. Ez az a “módszer”, amelytől minden nő megszépülne.







Kati: három cicám van, játszom velük esténként és teljesen ellazulok
Szépítő alvás, nosztalgikus kávézás


– Nem vagyok tipikus huszonegyedik századi nő – mondja mosolyogva Kovács Katalin, harminchét éves hangmérnök. – Nem hajszolom a pénzt, a lehetőségeket, a férfiakat. Nyugodtan élek. Az alvás állítólag szépít. Nos, én imádok aludni, lustálkodni, amikor megtehetem. Nem bulizom hajnalig, inkább otthon olvasgatok, albumokat nézegetek, zenét hallgatok. Kedvenceim a reneszánsz mesterek. Nem szeretek kapkodni. A párommal már szállóigeként mondogatjuk: “Majd holnap elintézem!”. Amint sürgetővé válik a dolog, úgyis megoldom pillanatok alatt, addig meg minek idegeskedni miatta.

Igaz, a mindennapok gondjait én is ismerem, de a stressz feloldásában segítenek az állataim. Három cicám van. Leülök közéjük esténként, játszom velük, és teljesen ellazulok, minden mérgem elszáll. Ha felhalmozódnának bennem a problémák, a rossz érzések, az nemcsak a bensőben, hanem a külsőmben is mérgezne, pusztítana. Sok gyönyörű nő van, akik utálkoznak, fúrják egymást, így végül a vicsorgás ráfagy az arcukra. Én jóérzésű emberekkel veszem körül magam. Olyan erős támaszaim vannak, hogy velük bármilyen bajban talpon tudok maradni. A legjobb barátnőmben húsz éve megbízhatok, de nagyon jóban vagyok a volt vőlegényem exmenyasszonyával is, pedig az ilyen kapcsolatot nehezen viselik a nők. Nosztalgikus hangulatú kávéházakba járunk, ott egy sütemény mellett, kellemes zenét hallgatva kibeszéljük magunkból a gondokat.

Törekszem arra, hogy rend és szépség legyen körülöttem. Fontos, hogy, milyen környezetből indulok el reggel, és hova térek haza pihenni. De az is lényeges, hogy ha napközben a tükörbe nézek, elégedett legyek. Finom smink, ápolt frizura – mindössze öt percet vesz igénybe, de tartást ad egész napra. Talán ennek köszönhetem, hogy pár éve, amikor arról beszélgettem valakivel, hogy én is franciából érettségiztem, az illető megkérdezte: “Tavaly?” Én meg nevetve csak annyit mondtam: “Nem, tizenöt éve!”


Hatalmunk van a testünk fölött

Kárcikné Benke Etka – vagy ahogyan jógaóráiról sokan ismerik: Etka anyó – az idén töltötte be a nyolcvannegyedik életévét, ennek ellenére fiatalokat meghazudtoló energiával él.

– Nemigen törődöm a korommal, az éveket is az emberek találták ki, holott a természetben minden végtelen. Sokan félnek az öregedéstől, pedig az évek senkit sem bántanak. A testünk a látható anyag, észre kell venni, hogy hatalommal rendelkezünk fölötte. Képesek vagyunk arra is, hogy a pokol minden kínját megteremtsük önmagunkban és körülöttünk is, ugyanakkor elérhetjük a mennyei boldogságot. Az Etka-jóga segít a megértésben, alkalmazása során azokat a mozdulatsorokat elevenítjük fel, amiket csecsemőkorunkban használtunk, de mára már teljesen elfeledtünk. Újra megtanulunk természetesen mozogni. Fantasztikus dolgokra vagyunk képesek, amikor már rendeltetésszerűen használjuk a testünket, de a lelkünkkel legalább ugyanannyit kell törődnünk.








Viktória: Nem használok semmiféle csodaszert, egyszerűen csak odafigyelek magamra
“Ma én veszem fel a lányom szoknyáját”


– Mindig is adtam magamra, nálam ez egy fajta belső igény. Túlzásokba azért sosem estem, fő az egyensúly megtartása, mindenben – állítja Viszlay Viktória, aki már negyvenötödik életévébe lépett, de külseje alapján sokszor harmincnak nézik. – Nem használok semmiféle csodaszert, egyszerűen csak odafigyelek magamra. A súlyommal többnyire nincs gondom, ha érzem, hogy felszedtem egy kicsit, könnyen lemondok a finom falatokról egy időre. Hetente legalább egyszer elmegyek szoláriumba, nagyon hiányozna, ha ezt kihagynám, imádom a napbarnított bőrszínt. Mostanában egyre jobban esik egy-egy rövid arcmasszázs, ezért, amikor csak időm engedi, beugrom a kozmetikushoz. Fontos a fiatalos hozzáállás, a tizenhét éves lányom meg is követeli ezt tőlem. Olyanok vagyunk, mint a barátnők, és mivel egy méretet hordunk, időnként vitába keveredünk, például mert mind a ketten ugyanazt a szoknyát szeretnénk felvenni. Ha szellemileg is tempót tartasz a fiatalokkal, akkor kortalan maradhatsz!






Sztártippek


Hollywoodban nagy kincs a fiatalság. Lássuk, milyen, fiatalon tartó praktikákra esküsznek a sztárok!

 A harminckilenc éves Mariska Hargitai (Jane Mansfield lánya) úgy érzi, az úszástól nem öregszik. Naponta úszik néhány kilométert, és ha nagyon fáradt, akkor delfinek társaságában lubickol, és ettől teljesen feltöltődik. Goldie Hawn reggelire zöldséglét iszik, és rengeteg kaviárt eszik, hogy a bőre minél tovább rugalmas maradjon. Kolléganője, Nicole Kidman hegyet mászik, és taposógépet használ, hogy gyönyörű, hosszú lábai továbbra is olyan izmosak és feszesek legyenek, mint egy huszonéves sportolónak. Rachel Welch a lazac fiatalító hatására esküszik: mindig lazacot reggelizik, mert szerinte a hal húsában található protein segítségével megőrizhető a fiatalság. Cindy Crawford naponta legalább három liter folyadékot iszik, hogy megelőzze a ráncosodást, és rendszeresen tornázik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top