Citromkrémes máktorta
Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortához:
- 15 dkg liszt
- 8 dkg cukor
- 2 db tojás
- 3 dkg darált mák
- 10 dkg vaj
- 2 evőkanál natúr joghurt
- 2 evőkanál citrom leve
- 2 db citrom reszelt héja
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 db narancs reszelt héja
A citromkrémhez (ennek a mennyiségnek kb. az ¼-ére lesz szükségünk):
- 10 dkg cukor
- 2 db tojás
- 5 dkg vaj
- 2 db citrom leve
- 2 db citrom reszelt héja
A mákos tejszínhabhoz:
- 1 dl habtejszín
- 2 evőkanál darált mák
- 2 evőkanál porcukor
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 160 fokra, és előkészítünk egy 18 cm átmérőjű tortaformát, amit kivajazunk, kilisztezünk. A vajat megolvasztjuk és habosra keverjük a cukorral és a tojásokkal, majd hozzáadjuk a narancs- és citromhéjat, a citromlevet és a joghurtot is. Hozzákeverjük a lisztet, a sütőport és a mákot, majd a kész masszát a sütőformába öntjük és 35-40 percig sütjük. Ha kész, hűlni hagyjuk. Közben elkészítjük a citromkrémet: a vajat egy lábasban megolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot, a citromok reszelt héját és kifacsart levét, és közepes lángon addig melegítjük, míg a cukor teljesen el nem olvad. Ha elolvadt, lehúzzuk a tűzhelyről és hűlni hagyjuk. Ha langyosra hűlt, hozzáadjuk az enyhén elhabart tojásokat, és folyamatos kevergetés mellett, alacsony lángon 10-15 perc alatt sima, sűrű krémmé főzzük. Ha elkészült, hűlni hagyjuk. A mákos tejszínhabhoz a darált mákot és a porcukrot összekeverjük, majd a kemény habbá vert tejszínhez adjuk. A kihűlt torta tetejét megkenjük a citromkrémmel (a maradékot félretesszük, és bonbonokhoz, kekszekhez, fagylaltokhoz kínáljuk), majd elegyengetjük rajta a mákos tejszínhabot, és tálalásig hűvös helyen tároljuk.
Citromos-mákos bonbon
Hozzávalók kb. 20 db bonbonhoz::
- 20 dkg étcsokoládé
Töltelék:
- fél db citrom leve
- 100 g fehér csokoládé
- 50 ml habtejszín
- 1 evőkanál citrom reszelt héja
- 14 dkg darált mák
Elkészítés
A tejszínt egy lábasban alacsony lángon felmelegítjük, beletördeljük a fehér csokoládét és folyamatosan kevergetjük, míg a csoki el nem olvad. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és a citromlevet, és végül belekeverjük a darált mákot is. A kész tölteléket félretesszük hűlni. Ha szoba-hőmérsékletűre hűlt, hűtőbe tesszük. Közben előkészítjük a bonbont: az étcsokoládé ⅔ részét egy kis lábasban alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett megolvasztjuk, majd lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a maradék csokoládét, és kevergetjük, míg el nem olvad. Egy szilikon bonbonforma mélyedéseit kikenjük a csokoládéval, és hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. Ha megdermedt, még egyszer kikenjük, hogy ne maradjanak hézagok, és újra hűtőbe tesszük. Ha megdermedt a második vékony csokiréteg is, a töltelékkel megtöltjük a bonbonokat, majd újra megolvasztjuk a maradék étcsokit, a töltelék tetejére adagoljuk, és visszatesszük a formát a hűtőbe. Ha megdermedt a bonbonok talpa is, akkor kipattinthatjuk a formából a kész bonbonokat. Ha nem elég a csokiból itt egy újabb tuti recept.
Citromos mákos guba
Hozzávalók:
- 10 dkg cukor
- 2 evőkanál tojás
- 4 dl tej
- 2 db vaj
- 6 dl tejszín
- 2 db citrom reszelt héja
- 30 dkg darált mák
- 10 dkg porcukor
- 10 db kifli
Elkészítés
A tejet, a tejszínt és a cukrot egy lábasban közepes lángon addig melegítjük, míg a cukor el nem olvad. Ha kész, lehúzzuk a tűzhelyről. A darált mákot elkeverjük a porcukorral, a kifliket felszeleteljük. A tojást a tejes keverékhez adjuk, és hozzákeverjük a reszelt citromhéjat is. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és előkészítünk egy mélyebb sütőtálat. Egy réteg kiflit az edény aljára sorakoztatunk, bőségesen megszórjuk a mákos-porcukros keverékkel, meglocsoljuk a tejes-tojásos öntettel, majd újabb réteg kifli következik, ismét mák, tejes öntet, és így tovább. A tetejére rámorzsoljuk a vajat, sütőbe toljuk, és kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Még egy klasszikus páros: citrom és kókusz! Katt a képre a receptekért!