nlc.hu
Szabadidő
A nap menüje (03. 20.)

A nap menüje (03. 20.)

Mai menüajánlatunk halgombócleves, fõételnek pedig tészta bolognai módra.








Halgombócleves


Hozzávalók


• A leveshez
• 150 g sárgarépa
• 50 g zellergyökér
• 1 db póréhagyma
• 300 g zöldborsó
• 1/2 dl étolaj
• 1 liter húsleves
• b1/2 liter hal alaplé
• só, bors


A gombóchoz

• 300 g tőkehalhús
• 20 g vaj
• 2 db tojás
• 30 g zsemlemorzsa
• citromlé, só, fehérbors, petrezselyemzöld


Elkészítése
A halhúst sós vízben megfőzzük,(levét félretesszük), finomra daráljuk, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a vajat és a tojást, az apróra vágott petrezselyemzöldet, a citromlét és a zsemlemorzsát. Az egészet jól összedolgozzuk.
A megtisztított sárgarépát és a zellert kockákra vágjuk, a póréhagymát felszeleteljük és együtt a forró olajban kissé megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, ráöntjük a hallevet és félig megfőzzük a zöldségeket. Ezután a húslevest hozzáadjuk, és a zöldborsóval együtt puhára főzzük. A masszából vizes kanállal hosszúkás gombócokat formálunk és a levesben körülbelül 10 percig lassan főzzük.












Kattints a képre!

Tészta bolognai módra

Hozzávalók


• 300 g spagetti vagy makaróni, vagy bármilyen száraz tészta
• 50 g füstölt szalonna
• 400 g darált sertés vagy marhahús
• 100 g gomba
• 50 g vöröshagyma
• 100 g sárgarépa
• 1 csomó petrezselyemzöld
• 2 db zellerszár (csak a vastag rész)
• 50 g paradicsompüré
• 30 g fokhagyma
• 50 g vaj
• 10 g cukor
• só, őrölt bors, bazsalikom, oregano


Elkészítése

A spagettit forró sós vízben megfőzzük, leszűrjük, leöblítjük, jól lecsepegtetjük és a vaj felét felolvasztva, abban elkeverjük. A vöröshagymát, a gombát, a sárgarépát, a fokhagymát megtisztítjuk, a zellerszárat és a petrezselyemzöldet megmossuk. Valamennyi anyagot finomra, a szalonnát apró kockára vágjuk. A szalonnát kiolvasztjuk, zsírját leszűrjük. A zsírban a vöröshagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a zöldségféléket és a cukrot, és lepirítjuk. Elkeverjük benne a darált húst, fehéredésig pirítjuk, majd a paradicsompürével elkeverve fűszerezzük, és fedő alatt pároljuk. Amikor az anyagok jól összeforrtak, összeértek, hozzáadjuk a gombát, és ezzel készre főzzük, tetejére morzsoljuk a megmaradt vajat, és a kifőzött – felforrósított – tészta tetejére tesszük. Adhatunk hozzá külön reszelt sajtot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top