A család gazdálkodása szempontjából is nagyon fontos, hogy ne méretezzük túl a főzött ételmennyiséget, ezért néhány ötletet adunk ahhoz, hogy mennyit vegyünk a legfontosabb alapanyagokból egy átlagos étvágyú felnőttre számítva.
Marhahúsból:
Húslevesnek, párolt húsnak személyenként:
200 g
Gulyáslevesnek: 100 g
Sertéshúsból:
Egyben vagy szeletben sütve: 120-140 g
Pörköltnek, vagy rántott húsnak: 120-140 g
Halból: 180-200 g
Baromfiból: 200-250 g
Kolbászból: 100 g, virsliből 2 pár, szalonnából 20-50 g
Száraz hüvelyesekből:
Főzeléknek 100 g, levesnek 50 g
Húslevesbe fejenként 100-150 g zöldség kell
Friss zöldségfélékből: főzeléknek vagy köretnek 150-200 g, levesbe 80-100 g
Burgonyából: köretnek 200-250 g, önálló fogásnak 300-350 g
Rizsből: köretnek 50-60 g, lecsóba 30 g, önálló fogásnak 60-80 g, levesbetétnek 20 g
Salátafélékből: köretnek 120-150 g
Száraztésztafélékből: levesbetétnek 20-30 g, önálló fogásnak 60-80 g
4 tányér leveshez 1,5 liter vizet öntsünk a fazékba, hogy a forrás során elpárologva a végén egy liter körül legyen. (Természetesen az egyedi receptek, módozatok ettől eltérően is alakulhatnak.)