nlc.hu
Egészség
Megelőzheti az időskori leépülést, ha gyakran eszünk gombát

Megelőzheti az időskori leépülést, ha gyakran eszünk gombát

Egy friss tanulmány szerint.

Nagyon jótékony hatással lehet az agyműködésünkre, ha hetente legalább kétszer gombát fogyasztunk – állítja egy szingapúri tanulmány.

A Journal of Alzheimer’s Disease nevű szaklapban ismertetett kutatás szerint a gombákban lévő antioxidánsok a szervezetünkbe épülve meggátolhatják az enyhe kognitív zavar (angolul: mild cognitive impairment, vagyis MCI) kialakulását az időseknél.

Az enyhe kognitív zavar hatására az emberek feledékennyé válnak, keresik a szavakat, értelmi szintjük csökken. A szellemi hanyatlás még nem éri el a demencia szintjét, de annak előjele lehet. Az enyhe kognitív zavar a 65 év feletti korosztály 19 százalékát érinti, csaknem felüknél pedig 3 éven belül megjelennek a demencia tünetei.

A szingapúri kutatók 663, hatvan év feletti kínai tesztalanyon vizsgálták az étrend hatását az agyműködésre, és úgy találták, hogy akik – saját bevallásuk szerint – hetente legalább kétszer ettek gombát, azoknál 50 százalékkal csökkent az enyhe kognitív zavar kialakulásának veszélye.

A kutatók belátják, hogy elméletük ezzel nem nyert bizonyítást, de szerintük az adatok kiváló táptalajt nyújthatnak további, bizonyító erejű kutatások számára.

Hozzátették, hogy a gombafogyasztással egyébként sem lehet mellélőni, hiszen az antioxidánsokon kívül más fontos tápanyagokat, ásványi anyagokat is tartalmaznak, többek között D-vitamint és szelént, amelyek szintén védik a idegsejteket a sérülésektől.

(BBC)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top