Zöldségleves kapros galuskával
Leves:
- 1 db vöröshagyma
- 2 kanál olaj
- 3-4 db sárgarépa
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 3 db fehérrépa
- 1 db zellergumó
- 1 db pasztinák
Kapros galuska:
- 15 dkg liszt
- 1 kiskanál só
- 1-1,5 dl tej
- 1 kanál petrezselyemzöld
- 1 kiskanál sütőpor
- 1 kanál kapor
Elkészítés
Daraboljuk fel a zöldségeket, és kevés olajon pirítsuk át. Öntsük fel 1-1,5 liter vízzel. Fűszerezzük zellerlevéllel, petrezselyemmel, és főzzük puhára a zöldségeket.
A galuskához keverjük össze a lisztet a sütőporral, sóval, adjuk hozzá a feldarabolt kaprot és petrezselymet. Öntsük fel annyi tejjel, hogy lágy masszát kapjunk. (maximum 1,5 dl)
Amikor a zöldségek megfőttek, evőkanállal szaggassuk a levesbe a galuskát. Várjuk meg amíg megfő és feljön a leves tetejére. Főzzük még néhány percig, majd tálaljuk.
Sváb galuska zöldborsós gombaraguval
Galuska:
- 50 dkg liszt
- 1 mokkáskanál só
- 4 db tojás
- amennyit felvesz a tészta víz
Zöldborsós, gombás raguhoz:
- 10 dkg szalonna
- 1 kiskanál oregánó
- 3-4 fej gomba
- 1 kiskanál majoranna
- 15 dkg zöldborsó
- 1 csokor újhagyma
Elkészítés
Tegyük a lisztet egy tálba, üssük a közepébe a tojásokat, adjunk hozzá egy kevés sót. Morzsoljuk össze, a közepéből indulva a széle felé, mindig a tojáshoz hozzágyúrva egy kevés lisztet. Amikor kezd összeállni a tészta, öntsünk hozzá vizet. Mindig csak egy keveset. Nagyjából 4 deci vizet vesz fel.
Egy nagy lábosban forraljunk vizet, és szaggassuk bele késsel a hosszúkás galuskát. Csak annyit, amennyi az edénybe belefér.
Amikor a galuskák feljönnek a víz tetejére, szűrővel lapátoljuk át egy másik tálba. Keverjünk hozzá kevés vajat vagy olajat, hogy ne ragadjon össze. Közben főzhetjük a következő adagot.
A raguhoz egy serpenyőbe pirítsuk meg a csíkokra vágott szalonnát, adjuk hozzá a felkarikázott újhagymát és a felszeletelt gombát. Pároljuk, öntsünk alá kevés vizet. Tegyük bele a zöldborsót, fűszerezzük majoránnával, oreganóval. Galuskával tálaljuk. A tetejére tehetünk kevés tejfölt, piros paprikát.
Salzburgi galuska
Hozzávalók:
- 1 evőkanál liszt
- 10 dkg cukor
- 5 db tojás
- 2 evőkanál tej
- 1 kanál vaj
- 1 kanál kukoricakeményítő
Elkészítés
A tejet forraljuk össze a cukorral, majd dobjuk bele a vajat. Tegyük félre, hűlni.
Az 5 tojás fehérjét a 8 deka cukorral verjük fel nagyon kemény habbá. Óvatosan forgassuk bele 3 tojás sárgáját, majd a lisztet és a kukoricakeményítőt.
Egy jénai tálat kenjünk ki vajjal. Öntsük bele a langyos cukros tejet, majd kanalazzuk a tetejére a tojáshabot. Forró sütőbe süssük 15 percig. Langyosan tálaljuk. Szórjuk meg porcukorral, és kínáljunk mellé valamilyen szószt. Nagyon jól illik hozzá a gyümölcsös szósz, a vaníliasodó, a csokiöntet is.