Avokádós tonhalsaláta
Hozzávalók 2 főre:
- csipet só
- 10 dkg madársaláta
- ízlés szerint pirítós
- 4-5 db koktélparadicsom
- 1 avokádó
- borsónyi mustár
- negyed-fél citrom leve
- 3 tk. olívaolaj
- csipet őrölt bors
- 1 kisebb csokor petrezselyem
- 120 g tonhalkonzerv
Elkészítés
Egy akkor keverőtálban, amekkorában kényelmesen elfér a saláta, elkeverjük a citromlevet a mustárral, majd adagolva hozzákeverjük az olajat is. Ráborítjuk a salátát, a lecsepegtetett tonhalat, petrezselymet. Finoman sózzuk, borsozzuk, és kíméletesen összeforgatjuk. Tányérra halmozzuk, paradicsommal, avokádóval dúsítjuk. Pirítóssal, főtt tojással, olívabogyóval továbbextrázhatjuk.
Tonhalkrémes tortillatekercs, paradicsom salsával
Hozzávalók 2 főre:
- 1-2 csipet só
- 4-5 szem olívabogyó
- 4-5 szem kapribogyó
- 120 g tonhalkonzerv
- 4-5 levél jégsaláta
- 1 db kaliforniai paprika
- 2 evőkanál majonéz
- 2 szál újhagyma
- 1 gerezd citrom leve
- 1 db szárzeller
- 1 csipet őrölt bors
- kisebb csokor petrezselyemzöld
- 4 db 20-22 cm átmérőjű tortillalap
Salsa:
- fél fej lila hagyma
- 1 evőkanál koriander
- 1 db chili paprika
- köretnek jégsaláta
- 1 doboz paradicsomkonzerv
- 1 gerezd lime leve
Elkészítés
Az alapkrémhez a saláta és a paprika kivételével az össze alapanyagot keverőtálba tesszük, és összeforgatjuk. Ízesítjük, sózzuk, borsozzuk, és ha előre dolgozunk, lefedve a hűtőbe tesszük. A salsát is előre elkészíthetjük. Egy másik keverőtálban összeborítjuk az összes hozzávalóját és összekeverjük. Fogyasztás előtt a tortillalapok mindkét oldalát 4-5 másodpercre nyílt láng fölé tartjuk. Ezzel lágyítjuk, és átmelegítjük. Ha villanylapunk van, akkor serpenyőt hevítünk, és ugyaezt elvégezzük benne, zsiradék nélkül. Kiterítjük a lapot, megkenjük a krém negyedével. Salátát szórunk rá, rátesszük a paradicsomot, uborkát, paprikacsíkokat, és szorosan feltekerjük. A salsával és friss salátával tálaljuk.
Tonhalas spagetti pirított zöldségekkel
Hozzávalók 2 főre:
- ízlés szerint só
- 8-10 szem olívabogyó
- 120 g tonhalkonzerv
- 20 dkg spagettitészta
- 3 szál újhagyma
- 1 gerezd citrom leve
- 1 dl víz
- ízlés szerint őrölt bors
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 3 evőkanál olaj
- 2 dl paradicsomlé
Pirított zöldségek:
- 20 dkg sárgarépa
- 15 dkg zeller
- 3-4 rózsa brokkoli
Elkészítés
A tészta főzéséhez tegyünk fel vizet és a rajta lévő utasítások szerint főzzük meg.
Közben egy vastag falú serpenyőt hevítsünk tűzforróra. Csepegtessünk rá pár csepp olajat, majd 4-5 perc alatt pirítsuk meg rajta a zöldségeket. A brokkolit csak a legvégén adjuk hozzá. Közben finoman sózzuk.
Tegyük egy tányérra a kész zöldséget, majd ugyanebben a serpenyőben 2 ek olajon 1 perc alatt fonnyasszuk meg a felkarikázott újhagymát. Ha vöröshagymát használunk, pár perccel tovább tart. Öntsük rá a paradicsomlevet és a vizet, borítsuk rá a tonhalat és alaposan keverjük el. Fűszerezzük a petrezselyem kétharmadával, sóval és frissen őrölt borssal. Adjuk hozzá a citromlevet és az olívabogyót. Forraljuk össze, húzzuk le a tűzről.
A megfőtt tésztát szűrjük le ( 3-4 kanálnyit tartsunk meg), és keverjük össze a paradicsomos alappal. A főzőlevet adjuk hozzá.
A pirított zöldségekkel frissen tálaljuk a maradék petrezselyemzölddel megszórva.