nlc.hu
Szabadidő
A nap menüje (04. 15.)

A nap menüje (04. 15.)

Mai ajánlatunk mustáros sült burgonya, desszertnek meggyes pitével.





Mustáros sült burgonya

Hozzávalók 4 személyre:

• 8 db közepes/4 nagyobb burgonya (1 kg)
• 2 ek. olaj
• 2 ek. csípős mustár
• 2-4 gerezd fokhagyma
• 1 mk. szárított kakukkfű
• só, bors
• néhány szál petrezselyem

Elkészítési idő: 1 óra
1 adag: 258 kcal/1076 kJ


Elkészítés:

A burgonyákat gondosan megmossuk-sikáljuk, szárazra töröljük, hosszanti irányban kettévágjuk, és vágott felületüket, mint a pogácsa tetejét, mélyen bevagdossuk. Simára keverjük az olajat a mustárral, hozzáadjuk a meghámozott, áttört fokhagymát, a kakukkfüvet, ízlés szerint sót, frissen őrölt borsot, és megkenjük vele a fél burgonyákat. Nagyobb tűzálló tálba vagy kisebb tepsibe rakosgatjuk őket, és 180 °C- ra előmelegített sütőben, mérsékelt tűzön 40-45 percig, pirosra sütjük (ha nagyon pirulna a tetejük, alufóliával lazán betakarjuk, de át kell sülniük!). A sütőből kivéve néhány percig hűlni hagyjuk, tetejüket meghintjük finomra vágott petrezselyemmel, és azonnal tálaljuk. Igazán csak frissen jó!

Köretként roston sült, natúr húsok, disznótoros mellé kínálhatjuk, önmagában vegyes salátával, savanyúsággal finom, könnyű vacsora.


Meggyes pite

Hozzávalók:








2

A tésztához:

• 350 g liszt
• 150 g margarin
• 1 dl tejföl
• 2 db tojás
• 30 g porcukor
• 2 g só

A töltelékhez:

• 1000 g kimagozott meggy
• 150 g dió
• 150 g cukor
• 50 g zsemlemorzsa
• 5 g őrölt fahéj

Elkészítés:

A liszttel a margarint szétmorzsoljuk, majd a tejföllel, a tojássárgájával, a porcukorral, és a sóval összegyúrjuk. A jól kidolgozott tésztából két cipót formálunk és hűvös helyen másnapig állni hagyjuk. Másnap mindkét cipóból tepsinagyságú lapot nyújtunk. Az egyiket betesszük a kizsírozott tepsibe, elősütjük. Meghintjük zsemlemorzsával, s rárakjuk a kimagozott, kissé kinyomott meggyet. Majd meghintjük a porcukorral elkevert dióval, és befedjük a másik kinyújtott lappal. Mielőtt sütőbe tesszük, a tésztát villával kissé megszurkáljuk (így a tészta és a töltelék közötti levegő eltávozik). Tojásfehérjével megkenjük, s kristálycukorral kevert, darabosra vágott dióval is beszórhatjuk. Előmelegített sütőben, nem túl erős tűznél megsütjük. Hidegen szeleteljük, és a tésztástálon hintsük meg porcukorral.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top