Trend

A nyúl nemzetközi állat

A nyulak az egész földön elterjedtek, kivéve Ausztráliát, ahová csak késõbb telepítették be egyetlen faját. A világon összesen 300 típust ismerünk, amelyek két nagy családhoz tartoznak. De lássuk, mit tudunk a nyulakról. Néhányukkal közelebbrõl is megismerkedhetsz.





Pocoknyúlfélék

Ők az 1. család a nyulak osztályában. Patkány nagyságú, hegyvidéki állatok. Eurázsiában és Észak-Amerikában élnek. Az elülső és a hátulsó végtagjuk csaknem egyforma. Telepekben élnek. Télire táplálékkészletet gyűjtenek.


Nyúlfélék

Ők a nyúlfélék 2. családja. Nagyobb termetűek, füleik hosszúak. Hátsó lábuk jóval hosszabb, mint a mellső. Közéjük tartozik a hazánkban gyakori mezei nyúl és az üregi nyúl – ez utóbbi a házinyúl őse. Hozzájuk sorolható még az Írországban és Közép-Európa magasabb hegyvidékein élő sarki-havasi nyúl, melyet Ausztráliába is betelepítettek. Egyes alfajainak bundája télire kifehéredik.






Angóra


Az angóra legjellegzetesebb ismertetőjele a szőre. Érdekes pamacsszerű, puha bundája megkülönbözteti más nyulaktól. Gyapja olyan tömött, hogy szétfújva sem láthatók a szőrtüszők. Leggyakoribb a fehér szőrű, piros szemű albínó.


Magyar vadas nyúl

A prémesállatok közül legkorábban a nyulat háziasították, hazánkban a magyar vadas nyúl a legrégebbi tenyésztett fajta. Jelenleg az egyetlen elismert őshonos magyar nyúlféle. Napjainkban a teljes kipusztulás fenyegeti, mivel gazdasági értéke nincs.






Csíkos nyúl Délkelet-Ázsiában


Nemrégiben bukkantak rá a kutatók a Laosz és Vietnam határán húzódó Vietnami-hegységben a csíkos nyúlra.
A faj DNS-vizsgálatakor kimutatták, hogy a nyúl a közeli Szumátrán élő, az addig egyedüliként ismert csíkos nyúlfaj távoli rokona. A két faj evolúciós útjai akkor váltak szét, amikor még Szumátrát és Ázsiát szárazföld kötötte össze. A faj felfedezője, Robert Timmins egy laoszi piacon lelt rá az első néhány példányra. Nem először fordul elő, hogy így értesülnek a kutatók arról, pontosan mi is az, amit érdemes keresniük. A terület értékét jelzi, hogy annak a majd tucatnyi nagyobb méretű emlősfajnak , amelyet a XX. században fedeztek fel, a felére ezen az eldugott vidéken bukkantak rá. Ráadásul a munka csupán 1992-ben kezdődhetett meg, hiszen Ázsiának ez a szeglete egészen a közelmúltig elzárt, ismeretlen vidék volt a nyugati ember számára.
(The New York Times) 






Havasi nyúl:


Észak-Amerika, Európa és Ázsia északi vidékein él a havasi nyúl, egyik alfaját az Alpokban is megtaláljuk. Magyarországon nem él egyetlen példánya sem. A szőre télen hófehér, csak a füle szegélye fekete, nyáron szürkésbarnára váltja bundáját. 






Üregi nyúl


Hegyvidéken ritkán fordul elő, a Földközi-tenger mellékének nyugati részén őshonos.
A homokos vagy löszös talajú területeket, illetve a ritkás erdőket kedveli. Ezeken a helyeken földbe ásott üregben pihen. A nőstény 3-6 alkalommal, a márciustól-szeptemberig tartó időszakban ellik, szülésenként 4-6 utódot. A mezei nyulakkal ellentétben csupaszon és összenőtt szemekkel jönnek világra, melyek csak a 10. napon nyílnak ki. A szoptatás 4 hétig tart. Ivarérettek 6-8 hónapos korukra lesznek a kölykök. Felnőtt súlyuk 2 kg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top