Húsgombóc tejszínes kapormártással
Hozzávalók
Elkészítés:
A rizst enyhén sós vízben 10 percig főzzük, leszűrjük. A hagymát meghámozzuk, finomra vágjuk, majd a rizzsel és a tojásokkal együtt a darált húshoz adjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, jól összedolgozzuk, és vizes kézzel kisebb tojásnyi gombócokat formálunk belőle. 1 liter vizet felforralunk a húsleveskockával, beletesszük a húsgombócokat, és gyöngyöző forralással puhára főzzük (kb. 20 perc). A kaprot leöblítjük, és néhány szál kivételével finomra vágjuk. Kiszedjük a gombócokat a levesből, melegen tartjuk. A felforrósított vajban/ margarinban világosra pirítjuk a lisztet. Megszórjuk a kaporral, további 1 percig pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, hozzászűrjük a gombócok főzőlevét, habverővel simára keverjük, majd visszatesszük a tűzre, és mérsékelt tűzön, fedő nélkül 10 percig forraljuk. Hozzáadjuk a tejszínt, átszűrt citromlével, 1 csipet porcukorral, sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük, azután visszatesszük bele a gombócokat, és mérsékelt tűzön összeforraljuk. A félretett kaporszálakkal és paradicsomhéj-rózsákkal díszítve tálaljuk. Sós vízben főtt, petrezselymes burgonya illik hozzá.
Hozzávalók
• 4 db nagyobb narancs
• 30 g porcukor
• 400 g vanília jégkrém
• 1 dl tejszín
• 1 dl triple sec vagy maraschino likőr
• 10-15 szem rumos meggy
Elkészítés:
A megmosott narancsokat éles késsel meghámozzuk, a fehér réteget is eltávolítjuk, hogy ne legyen keserű. Vékony szeletekre vágjuk, és a porcukorral, likőrrel meglocsolva, rétegesen lerakjuk egy üveg- vagy porcelántálba. Befedjük, és legalább 2 órára hideg helyre tesszük. Tálaláskor 4 mélyebb üvegkelyhet kibélelünk a narancsszeletekkel, a maradékot egyenletesen szétosztjuk a kelyhek alján, rátesszük a fagylaltot (ha nincs fagylaltkanalunk, egy teáskanalat meleg vízbe mártva végezzük a műveletet), majd a felvert tejszínhabbal és a rumos meggyel díszítjük.