A máj (én csirkemájat használtam) remek vitaminforrás, hiszen megtalálható benne az A-vitamin, ami a bőr és a szem működéséhez nélkülözhetetlen. Ezenkívül van benne B12-vitamin is, amely a vörösvértestek képződését segíti elő.
A benne lévő vas és cink szintén a vérképzésben fontos. Vérszegénység gyanúja esetén javaslom, hogy egy héten legalább egyszer kerüljön az asztalra. Változatosan lehet elkészíteni, és ezzel az egyszerű (és olcsó) étellel tudjuk pótolni a szervezetünkből hiányzó anyagokat. Magas koleszterintartalma miatt azonban ne vigyük túlzásba a fogyasztását!
A köles sajnos nem kap nagy hangsúlyt az étkezésünkben, pedig egy remek alapanyagról van szó. Tökéletesen beilleszthető a gluténmentes diétába, hiszen nem gabonaszármazék. Mivel erősen lúgosító hatású, ezért a candida diétában is megállja a helyét. Magas a vitamintartalma, B- és E-vitamin található benne. Ásványi anyagok közül a magnézium, a kalcium, a kálium és a foszfor is megtalálható benne.
Sokféleképpen elkészíthető. Van édes és sós változata is, én most sósan, köretnek készítettem. Fontos lenne legalább a kölest is hetente egyszer beiktatni az étrendünkbe a pozitív hatásai miatt.
A receptet a Fűben-fában egészség blogon találod.