Currys édesburgonya-főzelék rozmaringos szárzellerrel
Hozzávalók:
● 1 kg édesburgonya hámozva, kockázva
● 1 nagyobb fej vöröshagyma finomra aprítva
● 1 ek vaj
● 3 ek olívaolaj
● 2 gerezd fokhagyma
● 1 tk currypor
● fél kk őrölt kömény
● fél tk só
● 8 dl alaplé
● pár csepp citromlé
A zellerhez
● 3 zellerszál
● 1 ek vaj
● 1 ek olaj
● 1 tk finomra aprított friss rozmaringlevél
● csipet só
● csipet csilipehely
● pár csepp citromlé
Elkészítése:
A felaprított hagymát a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén üvegesre dinszteljük, finoman sózzuk. Ráreszeljük a fokhagymát, curryvel, köménnyel fűszerezzük, beleforgatjuk a burgonyát, majd felöntjük az alaplével. Sózzuk, borsozzuk, és 12-14 perc alatt fedő alatt megfőzzük. Közben ellenőrizzük, hogy nehogy túlfőzzük, maradjon kicsit harapható. Amíg fő, a zellerszárakat karikázzuk fel, és egy serpenyőben olvasztott vajon és olajon kezdjük el pirítani. Finoman sózzuk, adjuk hozzá a rozmaringot, csilit, és 4-5 perc alatt süssük illatosra, “pirosra”. A főzelékből egy merőkanálnyit vegyünk ki, adjunk hozzá fél deci vizet, és pürésítsük. Öntsük vissza az alaphoz, keverjük el, és forralásig melegítsük. Kóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk, és a zellerrel tálaljuk.
Rizses barbecue-saláta
Hozzávalók:
● 3 csésze megfőzött barna rizs
● 100 g zöldborsó
● 425 g megfőzött, feldarabolt bébikukorica
● 1 kis piros paprika
● 4 zöldhagyma
● 150 g grillezett csirkemell
● 1 teáskanál pörkölt szezámmag
Öntet:
● ¼ csésze szezámmagolaj
● 1 teáskanál szójaszósz
● ¼ csésze borecet
● 1 gerezd fokhagyma, szétnyomkodva
● ½ teáskanál barna cukor
Elkészítése:
Puhára pároljuk a zöldborsót. Összekeverjük a rizzsel, kukoricával, illetve a felszeletelt paprikával, hagymával és hússal.
Öntet: jól összekeverjük a hozzávalókat, és az egészet elkeverjük-kavarjuk.
Almás-diós morzsasüti
Hozzávalók 4-6 adaghoz:
● 17 dkg liszt
● 10 dkg sütőmargarin
● 5 dkg cukor
● 2 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
● 30 dkg almakocka (3-4 darab alma)
● 1 evőkanál sütőmargarin
● 2 evőkanál cukor
● 2 evőkanál búzadara
● 2-4 dkg pirított dió, aprítva
● csipet fahéj (ízlés szerint)
Elkészítése:
A morzsához a lisztet a cukorral és a margarinnal elmorzsoljuk, majd a tejföllel tésztává gyúrjuk. Egy lapos, lisztezett tányéron a fagyaszóba tesszük, hogy reszelhetővé dermedjen. Ha megdermedt, sütőpapírral bélelt tepsire reszeljük, jól szétszórva, hogy szép világosbarnára sülhessen.
Az almakockákat a sütőmargarinon a cukorral megpároljuk, a dióval és fahéjjal ízesítjük, majd a búzadarát is hozzákeverjük. Tálkákba szórjuk a kisült reszelt tészta felét, ráadagoljuk a párolt almát, majd a maradék tésztával befedjük. Azonnal fogyasztható.
Ha tetszett az összeállítás, és neked is gondot okoz a napi főzőcskézés, töltsd le a Nők Lapja Café alkalmazását, hogy mindennap biztosan megkaphasd napi tippjeinket!
Részletes leírást pedig itt találsz a letöltésről, ha véletlenül elakadnál valahol. |