Almazselé Calvadosszal és pisztáciával
Hozzávalók:
• 1250 ml almalé (lehetőleg 100 %-os, lehet készen kapható is)
• 200 ml Calvados vagy vodka
• 50 g aprított pisztácia
• 560 g cukor (480 g fruktóz)
• vagy 40 ml folyékony édesítőszer
• 2 tasak Dr. Oetker Zseléfix Szuper 3:1
Előkészítés:
Az almát megmossuk, lecsöpögtetjük, négybe vágjuk, levet nyerünk belőle és azt lehűtjük. 1250 ml almalevet kimérünk. A pisztáciát felaprítjuk és 50 g-ot kimérünk.
Elkészítés:
A gyümölcslevet, a Calvadost és a pisztáciát egy főzőedénybe helyezzük. A cukrot (vagy az édesítőszert) a Zseléfix-szel elkeverjük, majd a gyümölcsléhez adjuk. Az elegyet erős lángon kevergetve felforraljuk, állandó keverés mellett 1–3 percig zubogva forrni hagyjuk, majd levesszük a tűzről. Ha szükséges, eltávolítjuk a habot a tetejéről, ezután azonnal üvegekbe töltjük. Hűlés közben többször megforgatjuk, hogy a pisztácia egyenletesen eloszoljon benne.
Tipp:
A Calvados helyett használhatunk almalevet is.
Pisztácia helyett mandulával is nagyon finom az almazselé.
Sárgabaracklekvár ribizlibogyókkal
Hozzávalók:
• 1100 g sárgabarack (előkészítve mérjük le)
• 100 ml baracklikőr
• 50 g piros ribizli
• 500 g cukor
• 1 tasak Dr. Oetker Zseléfix Extra 2:1
Előkészítés:
A sárgabarackot megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk és apróra vágjuk, majd 1100 g-ot lemérünk. A ribizlibogyókat szárukról leválasztjuk, megmossuk.
Elkészítés:
A sárgabarackot, a baracklikőrt és a ribizlibogyókat egy főzőedénybe helyezzük. A cukrot elkeverjük a Zseléfix-szel, majd a gyümölcsmasszához adjuk. Keverés mellett nagy lángon felforraljuk, 1 – 3 percig állandó kevergetés mellett zubogva forrni hagyjuk, majd levesszük a tűzről. Ha szükséges, a habot eltávolítjuk a tetejéről, ezután azonnal üvegekbe töltjük.
Tipp:
A baracklikőrt őszibaracklével is helyettesíthetjük.