Gasztro

Eper és tejszínhab, két jóbarát

Az eper tejszínhabbal már magában is isteni csemege, hát még, ha beleállunk a dologba, és továbbfejlesztjük. Strawberry shortcake, hideg sajttorta eperöntettel, epres panna cotta. Hát nem csodás még olvasni is?

Eper és tejszínhab kéz a kézben járnak. A tejszínhab krémes édességét remekül ellensúlyozza, egyben kiemeli a lédús, illatos szamóca savanyúsága, ráadásul látványnak is elég gusztusos, ahogy a piros és a fehér összeölelkezik.
Ami azt illeti, sokan a győztes csapaton ne változtass elven itt meg is állnak, csak az a kérdés, hogy melyik legyen felül, az eper-e, vagy a tejszínhab? Ha engem kérdeznek, mindegy, lényeg, hogy átlátszó tálkában legyen, hogy mindkettő érvényesülni tudjon. Bár én a magam részéről mindenképpen tennék mellé valami sütit is, de csak akkor, ha nem kell vele túl sokat dolgozni. Mert hát az eper és a tejszínhab mégiscsak a könnyedség, a lazaság megtestesítője.

Strawberry shortcake – na jó, hívjuk magyarul epres sütinek

Pici korukban a gyerekeim fanatikus rajongói voltak Eperkének és a cukormázzal leöntött, rózsaszín sütiváros lakóinak. Eperke eredeti neve Strawberry Shortcake, és amint ez az információ a birtokomba jutott, abban a percben el is kezdtem érdeklődni, vajon mi lehet ez a sütemény. Hát persze, hogy eper tejszínhabbal, némi egyszerű sütibe töltve.

https://media.giphy.com/media/l3vR2dh1Fw61akyBy/giphy.gif

 

Hozzávalók

A szamócához

  • 50 dkg szamóca
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál reszelt citromhéj
  • 1 csipet só

A sütihez

  • 25 dkg liszt
  • 4 teáskanál cukor
  • 2 csipet só
  • 1 cs. sütőpor
  • 85 g puha vaj
  • 2,5 dl habtejszín

Belülre

  • tejszínhab

Strawberry shortcake. Egyszerű és finom tejszínhabos-epres süti (Fotó: iStock)

Elkészítés

  1. Alaposan megtisztítjuk a szamócát, hogy ne maradjon rajta homok. Mérettől függően félbe, negyedbe vagy nyolcfelé vágjuk. Betesszük egy tálba, hozzáadjuk a cukrot, a citromhéjat és a sót, elkeverjük. Lefedjük, és a hűtőbe tesszük.
  2. Bekapcsoljuk a sütőt, és felmelegítjük 200 °C-ra.
  3. Most elkészítjük a süti tésztáját. Egy nagy tálba beleöntjük a lisztet, belekeverünk a négyből három evőkanál cukrot, a sütőport és a sót. Hozzáadjuk a puha vajat, és az ujjainkkal összemorzsoljuk, mintha pitetésztát készítenénk. Ezután a 2,5 dl tejszínből félreteszünk másfél evőkanálnyit, a többit pedig hozzákeverjük a tésztához. Addig keverjük egy spatulával, hogy a kezünk melegével ne érintkezzen, amíg össze nem áll. 
  4. Borítsuk deszkára a tésztát, formáljunk belőle egy rövid, dundi rudat, és felezésekkel osszuk nyolcfelé. Tegyük az így kapott korongokat sütőpapírral kibélelt sütőlemezre, kenjük meg a maradék tejszínnel, szórjuk meg a tetejüket a maradék 1 evőkanál cukorral, meg is sózhatjuk.
  5. Toljuk be a sütőbe, és süssük 20 percig, vagy ameddig gusztusos aranybarnára nem sülnek. Hűtsük ki a sütiket.
  6. A kihűlt pogácsákat félbevágjuk, mint egy zsemlét, az aljára tejszínhabot teszünk, rá a marinált eperdarabokat, és meglocsoljuk a lével, amit kieresztett magából, majd lezárjuk a süti másik felével. A tetejére tehetünk további tejszínhabot és epret.

Eperke (Strawberry Shortcake) kutyáját egyébként angol eredetiben Clafoutis-nak hívták, a receptjét itt írtuk meg, de ugyanebben a cikkben egy csomó olyan egyszerű receptet találtok, amit eperrel a legjobb elkészíteni.

Hideg sajttorta eperöntettel

Ez szintén az eper-tejszínhab egyik variációja, és az a jó benne, hogy be sem kell kapcsolni hozzá a sütőt, némi hűtési időre viszont szükség lesz, hogy összeálljon a krém. A torta alapja vajas kekszmorzsa, a krém pedig krémsajtból, tejszínhabból, cukorból és vaníliából áll. A tetejére epermártás kerül.

Hozzávalók

Képes kapcsolódó cikkek: Hétvégi bandázásokhoz: villámsütik a gyerekeknekTörlésSzerkesztés

A morzsaalaphoz

  • 5 dkg vaj (de ez a keksz összetétele miatt lehet több vagy kevesebb)
  • kb. 15 dkg keksz a kedvencünkből

A krémhez

  • 60 dkg natúr krémsajt, de mascarpone is tökéletesen megfelel
  • 2 dl dobozos habtejszín
  • 1 cs. habfixáló
  • fél rúd vanília vagy két evőkanál vaníliakivonat
  • 10-15 dkg cukor, ízlés szerint

Az eperöntethez

  • 20 dkg eper
  • 1 evőkanál cukor

Hideg sajttorta eperöntettel (Fotó: iStock)

Elkészítés

  1. Először is jól behűtjük a tejszínt, sőt, legjobb, ha felverés előtt bedobjuk a mélyhűtőbe egy félórára.
  2. Elkészítjük a tortaalapot. A kekszet késes robotgépbe tesszük, és morzsásra aprítjuk, majd hozzáadjuk a vajat, és addig forgatjuk, amíg elegyedik a kettő. Ekkor kiveszünk egy darabot, összenyomjuk, és ha úgy marad, akkor jó, ha nem, akkor adunk hozzá még vajat. Ha nagyon lágy, akkor meg kekszet adunk még hozzá. Sajnos a keksz összetételétől nagyban függ, hogy mennyi vajat fog felvenni.
  3. A vajas kekszmorzsát egy pohár talpával jól belenyomkodjuk egy kapcsos tortaforma aljába.
  4. Most felverjük a tejszínhabot a cukor felével és a habfixálóval (biztosra megyünk, tortáról van szó).
  5. A krémsajtot kikeverjük a cukor másik felével és a vaníliával, majd óvatosan elegyítjük a tejszínhabbal. Rátöltjük a kekszes alapra, a tetejét elsimítjuk, betesszük a hűtőbe, és már csak várni kell, úgy négy órát, de másfél óra után már simán szeletelhető, főleg, ha a türelmes várakozás nem éppen erősségünk. Megértem.
  6. Hűtés közben elkészítjük a tetejére az eperöntetet: az epret megmossuk, darabokra vágjuk, majd egy kis nyeles lábasban a cukorral együtt feltesszük melegedni. Esetleg egy csepp vizet tehetünk alá, hogy az elején, amíg nem eresztett levet, oda ne kapjon. Amikor a cukor feloldódott, kész is az öntet. Hidegen csorgatjuk a kihűlt torta tetejére.

Epres panna cotta

Nem meglepő módon ez is egy eper-tejszín kombináció, csakhogy a panna cottának puding állaga van, a tetején viszont ugyanúgy ott díszeleg a csodás eperöntet. Málnával is finom, csak szólok, nem muszáj most ellőni minden patront.

Hozzávalók

  • 3 dl tej
  • 4 dl habtejszín
  • 10 dkg cukor
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 4 lapzselatin / 4 evőkanál zselépor

Az öntethez

  • 20 dkg eper
  • 1 evőkanál cukor

Epres panna cotta. Díszítheted mentalevéllel, ha éppen van otthon (Fotó: iStock)

Elkészítés

  1. A tejet és a tejszínt a vaníliával egy nyeles lábasban összeforraljuk, majd le is húzzuk a hőforrásról.
  2. Belekeverjük a cukrot és a zseléport / 10 percre beáztatott lapzselatint, és addig kevergetjük, amíg fel nem oldódik.
  3. Tálkákba töltjük (ez a mennyiség 6 adagra lesz elég), és betesszük a hűtőszekrénybe. Nagyjából négy-öt órát kell várni, amíg megszilárdul a zselatin, úgyhogy bőven van időnk elkészíteni az eperöntetet.
  4. Az eperöntethez az epret megmossuk, darabokra vágjuk, és egy csepp vízzel meg a cukorral elkezdjük főzni, míg a cukor fel nem oldódik. Akkor kész is vagyunk. Kihűtve csorgatjuk a panna cotta tetejére, amit, ha nagyon magabiztosak vagyunk, ki is tölthetünk egy tányérra, ha viszont dizájnos kis poharakba töltöttük, akkor a világért se fosszuk meg magunkat a látványtól, tálaljuk abban a panna cottát!
Kapcsolódó cikkekTörlésSzerkesztés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top