Epres spagetti paradicsommal és balzsamecettel
Hozzávalók 2 főre:
● 15-20 dkg széles metélt
● 4 evőkanál olívaolaj
● 30 dkg eper
● 2 evőkanál balzsamecet
● 2 dl paradicsomszósz
● só, bors, bazsalikom
Elkészítés:
Ez a tészta egy New York-i étterem specialitása, de otthon is könnyen elkészítheted. Főzz két főre kb. 15–20 dkg széles metéltet vagy spagettit a csomagoláson feltüntetett ideig. Amíg fő a tészta, készítsd el a szószt. Ehhez 4 evőkanál olívaolajat melegíts fel, adj hozzá 15 dkg negyedelt epret, és kevergetve süsd 3-4 percig, amíg az eper elkezd levet engedni. Ekkor önts hozzá 2 evőkanál balzsamecetet, és 1-2 percig kevergetve pirítsd az epret. Ezután keverj hozzá 2 dl paradicsomszószt (lehet bazsalikomos vagy natúr is), majd megint 15 dkg negyedelt epret. Meríts hozzá a tészta főzőlevéből 1 decit, és így főzd, amíg a szósz besűrűsödik. Sózd, borsozd, majd körülbelül 30 levél friss bazsalikomot tépkedj hozzá és zárd el alatta a tüzet. Keverd össze a szószt a frissen kifőtt tésztával és parmezánforgácsokkal kínáld.
Epres gombóc
Hozzávalók kb. 20 gombóchoz:
● 1 kg lisztes, öreg krumpli
● kb. 30 dkg liszt
● 1 tojás
● csipet só
● 20 szem eper
● 15 dkg zsemlemorzsa
● napraforgóolaj
● porcukor
Elkészítés:
A krumplit hámozzuk meg, kockázzuk fel, sós vízben főzzük puhára! Szűrjük le, törjük villával össze, amikor már meghűlt, keverjük el a tojással, csipet sóval és annyi liszttel, amennyit felvesz. Gyúrjuk össze a tésztát, pihentessük 30 percet! Közben az epret pucoljuk meg, mossuk, szárítsuk, a zsemlemorzsát pirítsuk aranyszínűre az olajban! A tésztát osszuk 20 részre, formázzunk belőlük gombócot, tenyerünkön lapítsuk ki félcentisre őket, helyezzünk bele 1-1 szem epret, formázzuk gombóccá! Lobogó sós vízben főzzük a gombócokat, míg feljönnek a víz felszínére. Forgassuk meg a pirított zsemlemorzsában, és porcukorral szórva azonnal találjuk hűtsük le. Az epret turmixoljuk le a joghurttal, a mézzel és 1 liter vízzel! Facsarjunk hozzá ízlés szerint lime-levet!
Gyümölcsök sajtos túró alatt sütve
Hozzávalók:
● 30 dkg eper és málna
● 4 evőkanál édes tokaji bor
● 5 tojás
● 10 dkg porcukor
● 10 dkg tehéntúró
● 1 darab (10 dkg) Camping tejszínes tömlős sajt
Elkészítés:
Az epret kicsumázzuk, a málnával együtt megmossuk, lecsöpögtetjük, majd egyenletesen egy kivajazott, kb. 30×25 centis tűzálló tálba rakjuk (ha túl nagy az eper, akkor félbe vagy negyedekbe is vághatjuk). A borral meglocsoljuk. A tojások sárgáját a porcukorral és a túróval simára keverjük, majd hozzáadjuk a Camping sajtot is. A tojásfehérjét habbá verjük, az előzőekbe forgatjuk, majd a gyümölcsre simítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 15-20 percig sütjük. Langyosan vagy hidegen tálaljuk, de szeletelni nem igazán lehet, inkább csak lapátkanállal szépen kiemelni adagonként a tálból.
Ha tetszett az összeállítás, és neked is gondot okoz a napi főzőcskézés, töltsd le a Nők Lapja Café alkalmazását, hogy mindennap biztosan megkaphasd napi tippjeinket!
Részletes leírást pedig itt találsz a letöltésről, ha véletlenül elakadnál valahol. |