Gasztro

Áfonyás clafoutis – a gyors pite

A clafoutis-t gyorsan és könnyedén összeállíthatjuk. Sőt a mélyhűtőben megbúvó tavalyi gyümölcsök eltüntetésére is kiváló. Bloggerünk megmutatja, hogyan csináld!

Előző este egy kis zacskó áfonyát találtam elbújva a mélyhűtő sarkában, ezért még este gyorsan összeállítottam egy 10 perc keverési időt igénylő clafoutis-t, sütéssel együtt sem volt egy óra. Teljesen ideális sütemény, ha gyorsan valami finom, édes és könnyű desszertre vágyunk.

Ha nincs piteformánk, használhatunk bármilyen tortaformát vagy kisebb tepsit is. Én például a gyümölcstorta sütéséhez használt formát szoktam ilyenkor is használni.

A neten rengeteg clafoutis-receptet találunk, és nyugodtan variáljuk a gyümölcsöket és a fűszereket, mert elrontani biztos nem fogjuk.

Melegen és másnap kihűlve egyaránt nagyon finom desszert.

Tejszínhabbal valami fenséges nyári csemege! Készülhet friss és fagyasztott gyümölcsből is.

Hozzávalók

  • 1 kis adag gyümölcs (annyi, hogy a piteforma alján szépen egyenletesen el tudjuk osztani)
  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor vagy negyed rúd vanília belseje
  • 4 tojás
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 2 csipet fahéj
  • 2 dl tejszín (sűrű, magas zsírtartalmú tejszín, én a habmestert használom, mert sűrű és cukrozott) + felvert tejszín a tálaláshoz
  • zsemlemorzsa+vaj a forma aljára

Az elkészítésről a Krisztina konyhája blogon olvashatsz!

Áfonyás clafoutis - a gyors pite

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top