Bodzás spárga
Hozzávalók:
- ízesítéshez só
- 3 evőkanál vaj
- ízesítéshez őrölt bors
- 1 dl víz
- 1 db citrom leve
- 50 dkg spárga
- 1 tányér bodzavirág
Elkészítés:
A bodzavirágot a vízbe áztatjuk, hozzáfacsarjuk a citrom levét. A spárgákat megmossuk, szárvégeit levágjuk, majd 4-5 cm-es darabokra vágjuk. A spárgasípokat félretesszük. Két evőkanál vajat felolvasztunk a serpenyőben, hozzáadjuk a spárgát, a bodzás vizet, és megpároljuk a spárgákat, majd hozzáadjuk a spárgasípokat is, illetve a maradék vajat és lepirítjuk. Közben sózzuk, borsozzuk. Szuper natúr csirke mellé.
Tipp: Petrezselyemmel, mentával is megszórhatjuk. Ha nagyon hasítani szeretnék, a só lehet vaníliás. Fantasztikusan finom vele!
Fahéjas-rumos rántott bodzavirág
Hozzávalók:
- 6-8 db frissen szedett bodzavirág
- 1 tojás
- 1 tasak sütőpor
- 250 g liszt
- 1 kanál cukor
- 1,8 l tej
- 3 kanál rum
- 4 kanál olaj
- kevés fahéj és vaníliás cukor keveréke
- kevés olaj a sütéshez
- csipetnyi só
Elkészítés:
A megtisztított bodzát mossuk meg, és hagyjuk megszáradni. Ezalatt egy nagy edényben keverjük össze a lisztet, a sütőport, a tojást, a tejet, a rumot, majd tegyük félre pihenni kb. egy órára.
Bodzás vajbab
Hozzávalók:
- 10 bodzavirág, átöblítve
- 1 kg vajbab (vagy zöld ceruzababbal vegyesen), megpucolva
- 5 dkg vaj
- 2 salottahagyma vagy egy közepes vöröshagyma, finomra aprítva
- só és frissen őrölt bors
- 2½ dl tejföl
- 3 evőkanál étkezési keményítő
- 2 evőkanál almaecet (vagy lágy fehérborecet)
- 2-3 evőkanál bodzaszörp
- a tálaláshoz 2-3 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
A bodzavirágot beáztatjuk 1¼ liter hideg vízbe, és 1 éjszakáig állni hagyjuk. Leszűrjük, a virágot kidobjuk. (Amikor nincs bodzavirág, ez a lépés elmarad.) A vajbab szárát lecsipkedjük, és 3-4 cm-es darabokra vágjuk. A vajon üvegesre pároljuk a finomra aprított hagymát. Hozzáadjuk a vajbabot, és felöntjük a leszűrt bodzás vízzel, annak híján 1¼ liter sima vízzel. Sózzuk-borsozzuk, és fedő alatt addig főzzük, amíg a zöldbab meg nem puhul, kb. 15–20 percig.
A tejfölt csomómentesre keverjük az étkezési keményítővel és 1 merőkanálnyi folyadékkal, amelyet a zöldbabról mertünk le. Visszaöntjük a lábasba, és elkeverjük, besűrítjük, de már nem forraljuk. Levesszük a tűzről, az almaecettel és a bodzaszörppel ízesítjük. Langyosan vagy hidegen, olívaolajjal meglocsolva tálaljuk.
Mialatt felforrósítjuk az olajat egy serpenyőben, a bodzavirágokat tépkedjük kisebb darabokra, majd mártsuk bele őket a tésztába, és süssük aranysárgára. Tálalás előtt hintsük meg fahéjas cukorral, és kínáljuk, amíg meleg!