nlc.hu
Gasztro
Mit főzzek ma vacsira?

Mit főzzek ma vacsira?

Különleges ízek együttállása legyen ma este, amiket mégis könnyű összehozni. Igyekeztünk nem macerás recepteket válogatni.

Currys sült kelbimbó kapros tejföllel

Mit főzzek ma vacsira?Hozzávalók 2 főre:

  • 1-2 csipet só
  • 2 dl tejföl
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • fél dl olívaolaj
  • negyed citrom leve
  • 1-2 marék dió
  • kis csokor kapor
  • 1 teáskanál currypor
  • 80 dkg kelbimbó

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. A kelbimbókat tisztítsuk meg, a külső, szennyezett leveleket távolítsuk el, a talpukat vágjuk le, majd felezzük meg a bimbókat. Az olajat keverjük össze a curryvel és a sóval. A kelbimbókat tegyük egy zacskóba, öntsük rá a fűszeres olajat, és alaposan rázzuk össze. Borítsuk sütőpapírral kibélelt tepsire, fordítsuk vágási felületükkel lefelé, majd süssük kb. 30 percig. Hagyjuk picit hűlni. A tejfölt keverjük ki, adjuk hozzá a finomra aprított kaprot, sózzuk, borsozzuk, és csepegtessünk bele egy kiskanálnyi citromlevet. A sült bimbókat locsoljuk meg pár csepp olívaolajjal, szórjuk meg a dióval és a petrezselyemzölddel, facsarjunk rá citromlevet, és így fogyasszuk.

Mit főzzek ma vacsira?Sonkás-burgonyás-brokkolis rakott torta

Hozzávalók 4 személyre:

  • ízesítéshez só
  • 2 dl tejföl
  • 6 db tojás
  • forma kikenéshez vaj
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 20 dkg brokkoli
  • 70 dkg burgonya
  • 2 dl főzőtejszín
  • 15 dkg gouda
  • 20 dkg füstölt sonka

Elkészítése:

A sütőt melegítsük elő, vajazzunk ki egy kapcsos tortaformát, az alját csomagoljuk fóliába, nehogy kifolyjon a belé kerülő anyag. A tojásokat verjük fel, fűszerezzük sóval és borssal, adjuk hozzá a tejfölt és a tejszínt is. A burgonyákat tisztítsuk meg, mandolinnal vagy éles késsel szeljük nagyon vékonyra. A rózsáira szedett brokkolit sós vízben főzzük roppanósra. Rakjunk annyi szelet burgonyát a tortaformába, hogy bőven fedjék egymást. Kicsit sózzuk, majd rendezzünk el rajta egy rétegben néhány brokkolirózsát és pár szelet sonkát. Öntsünk rá a tojásos keverékből, és addig rétegezzük a hozzávalókat, míg el nem fogynak. Fóliával takarjuk le a tetejét, és forró sütőben süssük 30 percet. Vegyük le a fóliát, szórjuk rá a reszelt sajtot, és süssük addig, míg megpirul a teteje. A sütőből kivéve néhány percet pihentessük, majd mikor langyos, éles késsel válasszuk el az oldalát a formától. Óvatosan szedjük ki a tortát, szeletekre vágva kínáljuk.

Mit főzzek ma vacsira?Mákos-meggyes pohárkrém

Hozzávalók:

  • 4 evőkanál cukor
  • 250 ml habtejszín
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 4 evőkanál darált mák
  • 250 g mascarpone
  • 200 g meggybefőtt
  • 1-2 dl meggylé
  • 20-25 db piskótatallér

Elkészítése:

A mascarponét kikeverjük a citromhéjjal és 3 evőkanál meggylével.  A tejszínhez hozzáadjuk a cukrot, és felverjük, majd az egészet összekeverjük a mascarponés tál tartalmával, végül hozzákeverjük a 3 evőkanál darált mákot is. A meggylevet egy tálba öntjük, és előkészítünk egy kiskanalat, amelynek segítségével megmártjuk benne a piskótatallérokat. Poharakat készítünk elő, és összeállítjuk a desszertünket:  a poharak aljára mákos mascarponekrémet kanalazunk, majd a meggylében pár pillanatra megmártott piskótatallérokat helyezzük rá. Erre ismét 1-2 kanál mákos mascarponekrémet adagolunk, beleszórunk pár szem meggyet, és így haladunk a pohár tetejéig úgy, hogy a tetejére krém kerüljön.  Hűtőbe tesszük néhány órára, majd közvetlenül tálalás előtt meggyszemeket helyezünk a pohárkrémek tetejére.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top