Vörösboros csirke kakukkfüves, petrezselymes gombóccal
Hozzávalók:
- 1-2 evőkanál liszt
- 1 db vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 dl vörösbor
- 2 db babérlevél
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 db csirkemell
- 2 kiskanál áfonyalekvár
- 170 g konzerv mini csiperke gomba
- fél narancs reszelt héja
- 50 g margarin
- 2 db csirkecomb
- fél db narancs leve
- 3 dl húsleves
Kakukkfüves, petrezselymes gombóchoz:
- 100 g liszt
- 2 db tojás
- 1 kiskanál kakukkfű
- 3 evőkanál petrezselyem
- 120 g vaj
- 1 mokkáskanál sütőpor
- 1 kiskanál mustár
- 100 g zsemlemorzsa
Elkészítése:
Miután a csirkemelleket nagyobb darabokra vágtuk, fűszerezzük sóval, borssal. Hintsük meg kevés liszttel és a margarin-olaj keverékén pirítsuk meg a húsokat. Vegyük ki a húst a serpenyőből, és a visszamaradt zsiradékon pároljuk meg a felaprított vöröshagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát, a babérlevelet, az áfonyalekvárt és a narancs levét. Öntsük hozzá a húsleveslét, a vörösbort, és forraljuk fel. Tegyük a húst egy jénai tálba, és öntsük rá a fűszeres, vörösboros levet. Fűszerezzük sóval, borssal. Fedő alatt pároljuk 35-40 percig.
Amíg sül a hús, készítsük el a gombócokat. Keverjük össze a lisztet a sütőporral, a zsemlemorzsával, és morzsoljuk össze a kockára vágott vajjal. Adjuk hozzá a fűszereket: kakukkfüvet, petrezselymet és sót, borsot ízlés szerint. Ízesítsük egy kevés mustárral és a tojások hozzáadásával gyúrjuk össze a tésztát. Vizes kézzel formázzunk belőle gombócokat. 10-12 kisebb darab lesz belőle. Amikor letelt a hús sütési ideje, tegyük bele a szaftba a gombócokat, és süssük még további 20 percig. Fogyasszuk a gombóccal együtt. Adhatunk hozzá párolt zöldséget.