Házi oreós fagyi
Hozzávalók:
- 4 db tojás
- 6 dl tej
- 25 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 dl habtejszín
- 150 g keksz (csokidarabos keksz)
Elkészítése:
A tojásokat a tejjel, cukorral, vaníliás cukorral keverjük össze, és állandó keveréssel főzzük sűrűre. Megvárjuk, míg kihűl, majd betesszük a fagyasztóba. Amikor elkezd keményedni, a felvert tejszínhabbal elkeverjük, beletesszük az apró darabokra tört kekszet, és tovább fagyasztjuk. Pár óra és már fogyasztható is.
Citromos joghurtfagyi
Hozzávalók:
- 250 ml habtejszín
- 10 dkg cukor
- 3,8 dl natúr joghurt
- 0,5 ek rum
- 1 citrom leve
Elkészítése:
A tejszínt felmelegítjük, feloldjuk benne a cukrot. Kicsit hűlni hagyjuk, majd hozzáadjuk a joghurtot, az alkoholt és a citromlevet. Műanyag dobozba öntjük, majd mélyhűtőbe tesszük. Félóránként alaposan átkeverjük. Valamivel fogyasztás előtt vegyük ki, könnyebb lesz adagolni.
Gyümölcssaláta sárgabarack- és eperöntettel
Hozzávalók:
A sárgabarackos öntethez:
- 5 dkg aszalt sárgabarack
- 0,5 tk méz
- 0,5 ek citromlé
- 2 ek narancslé
- 1 csipet vanília
- 0,5 kk citromhéj
- 0,5 kk narancshéj
- 1 csipet só
Az eperöntethez:
- 5 dkg eper
- 3 g dió
- 0,25 tk méz
- 1 kk citromlé
- 3 ek narancslé
- 1 csipet fahéj
- 1 csipet só
A salátához:
- 1 db banán
- 10 dkg eper
- 1 közepes alma vagy körte
- 1 db kivi
- 10 dkg málna vagy ribizli
- 5 dkg erdei gyümölcs – idénygyümölcs
Elkészítése:
Aprítsuk fel az aszalt sárgabarackot, és 15 percig vízben áztatjuk. Amíg áztatjuk a barackokat, daraboljuk fel a többi gyümölcsöt. Reszeljük le a citrom és a narancs héját, csavarjuk ki a levüket. Szűrjük le a vizet az aszalt sárgabarackról, tegyük a turmixgépbe, és adjuk hozzá a többi hozzávalót is. Enyhén folyósra turmixoljuk. Ha nem elég folyékony, tehetünk hozzá egy kevés narancslevet vagy vizet. Ha elkészült, öntsük ki egy tálba.
A turmixgépet nem mossuk el, ugyanis az alján maradt szósz az egyik alapanyaga a második szósznak. Tegyünk 1-2 szem epret a turmixgépbe az aprított dióval és a többi hozzávalóval. Turmixoljuk pépesre, és csak ezután adjuk a többi epret a szószhoz. Folyósra daráljuk, de az sem baj, ha néhány kicsi eperdarabka marad benne. Tegyük a gyümölcsöt egy mély tálba, és öntsünk rá az eperszószból annyit, hogy jól átjárja. Kanállal forgassuk meg a gyümölcsöt a szószban. Tegyük tányérokra a salátát, és öntsük le a maradék eperszósszal és a sárgabarackszósszal. Díszíthetjük mentalevéllel.