Hazánkban mind Triticum durum (“kemény búza”), mind Triticum aestivum (“lágy búza”) őrleményéből megengedett a termék előállítása. A tojásos tészta rugalmasságát és kifőzés utáni formatartását nagyban befolyásolja a tojástartalom, amennyiben lágy búzából” készült.
A Cerbona 4 tojásos tészták természetesen lágy búza (aestivum) őrleményből készült száraztészták.
A Cerbona Rt-nél a száraztészták gyártása korszerű gépsoron történik. A tésztát zárt rendszerben, vákuumban keverik és préselik, magas hőmérsékleten előszárítják. Végül a termékeket a minőség figyelembevételével az előírt nedvességtartalomra szárítják.
A száraztészták két fajtája:
Szálastészta: 100 mm-nél hosszabb száraztészta
Cerbona 4 tojásos formátumok: spagetti, csőtészta, fodrosmetélt, hosszúmetélt, cérnametélt
Aprótészta: 100 mm-nél rövidebb száraztészta
Cerbona 4 tojásos formátumok: orsó, fodros nagykocka, csavartcső, szarvacska, bordás rövidcső, tarhonya, copfocska bordás kagyló
Energiaérték: 1598 kJ (382 kcal)/100 g
Íme egy finomság Cerbona 4 tojásos tésztából: Ízletes tésztasaláta
Hozzávalók 4 személyre
25 dkg Cerbona 4 tojásos hosszúmetélt
2 vékony póréhagyma
25 dkg paprikás szalámi
1 nagy piros húsú paprika
2 evőkanál ecet
4 evőkanál olaj
1 teáskanál közepesen erős mustár
Elkészítés
Előkészítés: A póréhagymát megtisztítjuk, megmossuk, és vékony karikákra vágjuk. A szalámit, ha kell, meghámozzuk, és apró darabokra vágjuk. A paprikát megmossuk, és felkockázzuk.
A tésztát sós vízben megfőzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük, és hagyjuk kihűlni. A pórékarikákat fél percre sós, forró vízbe mártjuk (blansírozzuk), majd hideg vízzel leöblítjük, és lecsepegtetjük. A szalámit teflonedényben zsiradék nélkül, közepes lángon kb. 5 percig sütjük. Kivesszük, és törlőkendőn leszárítjuk. Nagy tálban az ecetet, az olajat, a mustárt egy kézi habverővel krémesre keverjük, sózzuk, borsozzuk. Hozzákeverjük a tésztát, a szalámit, a hagymát és a paprikát, majd jól összedolgozzuk. Lefedjük, és 20 percig pihentetjük, majd tálaljuk.
Jó étvágyat!