Mosás és ápolás
1. A hajat mosás előtt mindig fésüljük ki, langyos vizet engedjünk rá, majd kevéske sampont oszlassunk el rajta! A fejbőrt masszírozzuk samponnal, végül a hajat öblítsük le!
2. Mosás után a balzsamot csak három-nyolc percig hagyjuk hatni, míg a krémpakolásokat tizenöt-húsz percig! Ez utóbbiakat fésűvel oszlathatjuk el egyenletesen a hajszálakon.
3. Mosás után a hajat ne dörzsöljük, hanem a nedvességet itassuk fel törölközővel, így elkerülhetjük a töredezést.
4. A zsíros hajat nyugodtan moshatjuk speciális, mindennapi használathoz ajánlott samponnal. Ugyanis általa “kifáraszthatjuk” a faggyúmirigyeket, lassabban zsírosodik a haj, és a frizura is tovább tart.
Nagyi hajápoló receptjei
5. Selymesítő joghurt: vegyünk egy doboz natúr joghurtot, kenjük a hajunkra, és hagyjuk hatni húsz percig, majd öblítsük le! Az enzimek és a proteinek tisztává, könnyűvé és selymessé teszik a hajszálakat.
6. Energizáló sör: ne csak a szomjunkat oltsuk a sörrel, hanem keverjük össze négyszer annyi vízzel, és ezzel öblítsük a hajat! A “folyékony kenyér” új energiával tölti fel a szálakat.
7. Fényesítő tojás: két tojást keverjünk össze kevéske olívaolajjal, és öblítés után ezt a keveréket masszírozzuk a hajunkba, majd harminc perc múlva alaposan öblítsük le! Ügyeljünk arra, hogy ne maradjon a tojás a szálakon, mert büdössé válhat!
8. Vanília a töredezésre: fél csésze szárított oregánót egy teáskanál vaníliaaromával és egy csésze vízzel felforralunk, majd fél óráig állni hagyjuk. Utána leszűrjük, és a hajszálakba masszírozzuk.
9. Hajat dúsító étkek: együnk cinkben, C-vitaminban, folsavban és H-vitaminban gazdag ételeket! Azaz friss salátaféléket, gyümölcsöket, tejtermékeket, teljes kiőrlésű babonából készült péksüteményeket, sok szárnyast és még több halat!
A dúsabb hatásért
10. Akinek vékony szálú és kevés haja van, formázó hab helyett inkább válassza a spray kiszerelésű fixáló termékeket! Ugyanis a permet egységesebben oszlik el a hajon, mint a hab.
11. A vékony szálú hajat hathetente vágassuk, mert a töredezett végek még vékonyabbnak mutatják, és ráadásul ápolatlannak tűnik.
12. A hajlakkot mindig alulról fújjuk, így természetesebbnek hat a frizura. A haj felső részére soha ne tegyünk belőle, mert ez lelapítja a frizurát, és kevésnek mutatja ékességünket.
13. A legrégebbi hajszárítási technika, mely tömörnek és dúsnak mutatja a ritka frizurát: hajtsuk előre a fejünket, és a növekedési iránnyal ellentétesen szárítsuk a szálakat!
Fésűk és kefék
14. Minél vékonyabb szálú a haj, annál vékonyabb legyen a kefe!
15. Erőtlen haj esetén használjunk természetes anyagokból – csontból, fából, stb. – készült keféket és fésűket!
16. Akinek sűrű a fejkoronája, vásároljon a mesterséges és természetes anyagok keverékéből készült kefét!
17. Bármilyen típusú is ékességünk, kerüljük a nagyon sűrű fogú, fémből készült fésűket, mert ezek felsértik a hajszálak felszínét, amitől töredezetté és fénytelenné válik ékessségünk. Ráadásul elektromossággal is feltöltik, amitől szállni fog.
18. A keféket és a fésűket havonta egyszer tisztítsuk meg! Először szappanos vagy habfürdős vízben áztassuk, hogy a hajlakkok, zselék és egyéb formázók maradékai kioldódjanak! Majd jöhet a körömkefe, amellyel a legkisebb résekből is eltávolíthatjuk a szennyeződéseket. A fémfogantyús kefék jobban vezetik a hőt, mint a műanyagok, vagy a természetes anyagokból készültek, így hajunk hamarabb megszárad.
Becsavarodunk – II. rész>>