Gesztenyés-körtés pite
Hozzávalók 12 szelethez:
- 20 dkg + nyújtáshoz liszt
- 15 dkg vaj vagy margarin
- 1 db tojássárgája
- fél csomag sütőpor
- 7 dkg porcukor
Töltelék:
- 2 db tojássárgája
- kevés fahéj
- 3-4 db körte
- 2 dl habtejszín
- 50 dkg gesztenyemassza
Elkészítése:
A lisztet a vajjal vagy margarinnal, a porcukorral és a sütőporral elmorzsoljuk, majd a tojássárgáját is hozzáadva tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, kibélelünk vele egy kb. 22 cm átmérőjű piteformát, a felesleges részeket levágjuk. 15 percre hűtőbe tesszük, közben a sütőt 190 °C-ra melegítjük. A tészta tetejére akkora sütőpapírt fektetünk, hogy teljesen beborítsa, és valamilyen nehezékkel (bab, rizs stb.) megtöltjük a formát. Így sütés közben nem púposodik fel, és az oldalán is a helyén marad (ezt hívják vakon sütésnek). Így tesszük a sütőbe kb. 15 percre, amíg a tészta széle világosbarna lesz. Kivesszük a sütőből, és a magokat a sütőpapírral együtt kiemeljük (legközelebb újra használható, de fogyasztásra már nem alkalmas). Ekkor a tészta alja még nyers, ezért pár percre még visszatesszük, majd kivesszük. A leeső tésztarészt a piték tetejéhez vagy rácsozáshoz elhasználhatjuk, ha nincs szükség rá, kis kekszeknek megsüthetjük.
A töltelékhez a gesztenyemasszát lereszeljük, majd a tejszínnel és a tojássárgájával simára dolgozzuk. Az előkészített formába simítjuk. A körtéket hámozzuk, kimagozzuk, negyedeljük, majd a hátát késsel beirdaljuk, hogy sütés közben könnyebben puhuljon. A gesztenyekrémbe nyomjuk, meghintjük fahéjjal. A leeső tésztarészből 2 hosszú rudat sodrunk, összesodorjuk őket, és a körben pite szélére helyezzük. Megkenjük tojással, 12-15 perc alatt megsütjük.