Tipegők Világa

Töltsük fel a kimerült D-vitamin-raktárakat!

A D-vitamint - szemben a legtöbb vitaminnal - nem csak táplálkozással juttathatjuk be a szervezetünkbe, az ultraibolya sugárzás hatására a szervezet is képes azt előállítani. Ezért is kiemelten fontos, hogy gyermekeinkkel együtt tavasztól őszig elegendő időt töltsünk a napon. A nyárnak és a napsütésnek most jó időre búcsút mondhatunk, nézzük, mi történt a mostanra felhalmozott D-vitamin-készleteinkkel.

A szakemberek továbbra is hangsúlyozzák, hogy a túlzott napsütést kerülnünk kell. Nyáron akkor jártunk el helyesen, ha betartottuk azt a tanácsot, hogy 11 és délután 3 óra között még alapos fényvédelem mellett sem ajánlott hosszasabban a napon tartózkodnunk. Ma már egyöntetű vélemény ugyanakkor, hogy nem a napsugárzást kell elsősorban kerülnünk, hanem a leégést, ugyanis a leégés az, amelynek hosszú távú következménye akár a bőrrák kialakulása is lehet. A szülők ezt a szempontot legtöbbször szem előtt is tartják, így a kicsiket igen magas faktorszámú fényvédővel “kezelik”. A D-vitamin termelődése szempontjából viszont mindez nem a leghatékonyabb, ugyanis a 8-as faktorszámnál magasabb naptej már hátráltatja a termelődését.

Töltsük fel a kimerült D-vitamin raktárakat!

 

Ráadásul a megtermelt D-vitamin 6 héttel a nyarat követően már elkezd kiürülni a szervezetünkből, így októbertől ismét hiányállapot alakulhat ki.

Ezekben a napokban tehát tudatosan el kell kezdenünk pótolni a mostanra egyre apadó raktárkészleteket. Ha képet szeretnénk kapni arról, hogy nekünk, vagy családtagjainknak szükséges-e a D-vitamin-pótlás, töltsük ki a www.dvitaminod.hu oldalon található kockázati tesztet.

A kisgyermekek esetében különösen fontos a megfelelő D-vitamin-szint. D-vitamin kell csontjaik egészséges fejlődéséhez, gyógyulásához, a kalcium és a foszfor megfelelő beépüléséhez, emellett pedig szerepet játszik a természetes védekezőrendszer támogatásában is. Érdemes a kicsiket olyan élelmiszerekkel kínálnunk, amelyeket szívesen fogyasztanak és emellett D-vitamin-tartalmuk is megfelelő. Jó választásnak tűnhetnek a D-vitaminnal dúsított junior gyerekitalok. Ezek közül is érdemes olyat választanunk a polcról, amely akár egy-két adaggal fedezi az 1-3 éves korosztály napi D-vitamin-szükségletét.

 További információk

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top