Krumplis rakott kel
Hozzávalók:
- 1 kg nagy szemű krumpli
- 50 dkg kelkáposzta
- 50 dkg darált sertéshús
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál őrölt pirospaprika
- só
- frissen őrölt bors
- 1 evőkanál szárított majoránna
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 5 dl tejföl
- olaj
Elkészítés:
A krumplit héjastól megfőzzük. Ha teljesen kihűlt, meghámozzuk, felkarikázzuk. A pörkölthöz az apróra kockázott hagymát az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a darált húst, és lepirítjuk. Belekeverjük a pirospaprikát, sózzuk, borsozzuk, kevés vizet öntünk alá. Kevés majoránnával ízesítjük. Rövid szafttal majdnem teljesen puhára főzzük. A káposztát egészben, sóval, majoránnával és köménnyel ízesített vízben megfőzzük és lecsepegtetjük. Az előzőleg langyos vízbe áztatott római tálban rétegezzük a hozzávalókat: egy sor krumplit teszünk az aljára, megsózzuk, majd következik a húsragu, káposztalevelek, majd tejföl. Folytatjuk a rétegezést, amíg az alapanyagok el nem fogynak. A legtetejére káposzta és tejföl kerül. A tálat lefedve hideg sütőbe tesszük, és 230 fokra melegítjük. 30 percig sütjük, az utolsó 10 percre levesszük a fedelét, hogy megpiruljon.