
Sertésborda temesvári módra
![]() |
Hozzávalók
• 100 g füstölt szalonna
Elkészítése
A bordákat kiveregetjük, sózzuk, lisztbe mártva a felforrósított zsiradékban mindkét oldalát elősütjük. A zsírban a finomra vágott vöröshagymát megpirítjuk, a tűzről levéve hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a fűszerpaprikát, sózzuk, elkeverjük és beletesszük a felszeletelt burgonyát. Az elősütött szeleteket a burgonya tetejére helyezve kevés folyadékkal fedő alatt megpároljuk. Közben a zöldbabot sós vízben puhára főzzük, leszűrjük. A szalonnából négy szeletet vágva bőréig bevagdaljuk és serpenyőben kisütjük. A hő hatására a szalonna “kakastaréj” formát vesz fel. A megpárolt húst és burgonyát tejfölös habarással behabarjuk, kiforraljuk. Tálaláskor a tálra rendezzük a bordákat, ráhelyezzük a tejfölös-paprikás burgonyát, és tetejére rakjuk a megfőtt zöldbabot, amire rátesszük a kisütött szalonnát.
![]() |
Hozzávalók
Elkészítés
Tegyük egy shakerbe, vagy egy jól zárható edénybe a kávét. Öntsünk hozzá 1 dl hideg vizet, és cukrot ízlés szerint (anélkül is jó). Rázzuk össze alaposan, amíg kemény hab nem képződik belőle. Öntsük ki egy hosszú pohárba, öntsük rá a többi hideg vizet. Jár még bele jégkocka, szívószál, és ha ínyencek vagyunk: vaníliafagylalt. (Természetesen a legvégén, különben nem fog habzani!)
