nlc.hu
Egészség
Hónapokig szenvedett a furcsa fájdalomtól, mint kiderült, eltűntek az ízlelőbimbói

Hónapokig szenvedett a furcsa fájdalomtól, mint kiderült, eltűntek az ízlelőbimbói

A 64 éves szingapúri férfi nyelve teljesen simává vált, az orvosok szerint vitaminhiány okozhatta a nem mindennapi esetet.

Hónapokig szenvedett a szája körüli furcsa fájdalomtól egy szingapúri férfi, mire kiderült: teljesen eltűntek a nyelvén lévő ízlelőbimbók – írja az IFL Science híre alapján a hvg.hu.

Fotó: Unsplash

Orvosai szerint a 64 éves páciens papilléi azért szívódhattak fel, mert súlyos B12-vitamin-hiányban szenved. A portál szerint a különös kór miatt a férfi nyelve teljesen simává vált; mint kiderült, atrófiás glossitisben, azaz krónikus nyelvgyulladásban szenved. Az esetről a The New England Journal of Medicine című orvosi folyóirat számolt be.

Az orvosok az első kórisme felállítása után tovább vizsgálták a férfit, és hamar kiderült, hogy állapotáért szervezetének drasztikusan alacsony B12-vitamin-szintje a felelős. A B12-vitamin (más néven kobalamin) többek között az agy és a központi idegrendszer megfelelő működésének biztosításában játszik szerepet, de a fehérjeszintézisben és a sejtek anyagcseréjében is részt vesz. Mivel a szervezet nem képes szintetizálni ezt a vitamint, csak a táplálékkal vehetjük magunkhoz a kellő mennyiséget.

A férfit végül nagy dózisú vitaminkezeléssel gyógyították meg, a kezelés után az ízlelőbimbói is visszanőttek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top