Citromos raguleves
Hozzávalók:
- ízlés szerint só
- 1 karalábé
- ízlés szerint tárkony
- 35 dkg mirelit zöldborsó
- 1 citrom
- 1,5 dl tejszín
- 3 szál petrezselyem
- 3 sárgarépa
- frissen őrölt bors
- 3 ek. olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 30 dkg csirkemellfilé
Elkészítés
A felhevített olajon az apróra vágott hagymát üvegesre párolom, majd hozzáadom a felkockázott csirkemellet, fehéredésig pirítom, és felöntöm vízzel.
Felforralom, leszedem a habját, majd hozzáadom a felkarikázott répát és gyökeret, valamint a felkockázott karalábét. Sózom, frissen őrölt borssal és tárkonnyal ízesítem, és 10 percig főzöm.
Hozzáadom a borsót és a reszelt fokhagymát. Amikor már majdnem minden alkotórész megfőtt, beleöntöm a tejszínt, valamint a vége előtt ízesítem a citrom levével.
Babkrémleves ropogós szalonnával
Hozzávalók:
- ízlés szerint só
- 1,5 l alaplé
- 1 dl natúr joghurt
- fél citrom leve
- 1 csokor petrezselyem
- 1 babérlevél
- frissen őrölt bors
- 3 ek olaj
- 4 szelet bacon
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 80 dkg (konzerv vagy mirelit)) fehér bab
Elkészítés
A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk.
A fazekat lángra tesszük és melegíteni kezdjük, majd belerakjuk az olajat és beleszórjuk a felvágott hagymát. Üvegesre pároljuk és ezt követően beletesszük a fehér babot. Felöntjük alaplével (vagy vízzel), belereszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk a babérlevelet és puhára főzzük a babot. Ha nehezen fő, pótoljuk az alaplét/vizet.
A babérlevelet kivesszük, majd a levest leturmixoljuk. Citrom levével és joghurttal savanyítjuk, sózzuk-borsozzuk. Alaplé hozzáadásával állíthatjuk be a sűrűségét.
A szalonnát serpenyőben közepes láng felett pirosra sütjük és a levessel tálaljuk.