Sertésszűz meggyszósszal és hercegnőburgonyával
Hozzávalók 4 személyre:
- ízlés szerint só
- a sütéshez olaj
- ízlés szerint bors
- 80 dkg sertésszűz
Hozzávalók a hercegnőburgonyához:
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 3 dkg vaj
- 1 db tojássárgája
- 40 dkg sütni való burgonya
- ízlés szerint szerecsendió
- fél dl főzőtejszín
Hozzávalók a meggyszószhoz:
- 3 ek (kristály) cukor
- 1 darab citrom
- 1-5 dl főzőtejszín
- 3 ek kukoricakeményítő
- 40 dkg (fagyasztott) magozott meggy
Elkészítés
Elsőnek a meggyszószt készítsük el: a magozott meggyet főzzük 10 percig fél liter, cukorral és citromhéjjal ízesített vízben. Keverjük el a kukoricakeményítőt a tejszínnel! Fokozatosan keverjünk a tejszínhez a forró meggyléből, majd öntsük az egészet a meggyhez. Forraljuk sűrűsödésig a szószt!
A hercegnőburgonyához a hámozott, darabolt krumplit sós vízben főzzük puhára. Szűrjük le, keverjük el a vajjal, a tojássárgájával, a fél dl tejszínnel, ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval. Törjük át, töltsük nyomózsákba, és sütőpapírral bélelt tepsibe nyomjunk kúpokat. 220 fokos sütőben süssük 20-25 perc alatt pirosra.
A húst egészben sózzuk, borsozzuk, kevés olajon süssünk rá kérget körbe egy teflonserpenyőben, majd helyezzük sütőlemezre, és 220 fokon süssük 15 perc alatt készre. Szeletelés előtt pihentessük a húst 5 percet.