nlc.hu
Szabadidő
David Duchovny

David Duchovny

Jelentéktelen mellékszereplõbõl az egyik legnagyobb TV-sztárrá és szexszimbólummá vált, s mindezt Fox Muldernek, az õáltala megformázott FBI ügynöknek köszönheti.

Bár próbálkozásai, hogy TV-s sztárságát a vászonra vigye, már nem voltak ilyen sikeresek, a magas, jóképű színész még mindig óriási népszerűségnek örvend, elég, ha csak a rajongók által állított több ezer internetes oltárt nézzük. Duchovny Manhattanben született 1960-ban. A Yale Egyetemen végezte tanulmányait irodalom szakon. Miközben ide járt, New Yorkban színészetet tanult, s nemsokára néhány színműben is fellépett. Annyira beleszeretett a színészkedésbe, hogy az egyetemet is otthagyta a világot jelentő deszkákért. Először egy sörreklámban láthattuk a képernyőn, majd 1988-ban jelent meg először a filmvásznon, lélegzetelállítóan drámai alakítást nyújtott a „Working Girl” című filmben, egy parti vendégeként. A pár másodperces szereplés éppen nem lőtte magasba a karrierjét, de hát valahol el kell kezdeni, nemdebár? Több kisebb film, mint a „Julia has two lovers” (1991) vagy a „The Rapture” után kapta meg Denise, a transzvesztita detektív szerepét a Twin Peaksben. Aztán 1993-ban jött a nagy áttörés, megjelent a képernyőn az X-Akták. A sorozat kultuszból mainstreammé vált, a 90-es évek egyik alapvető sorozatává nőtte ki magát.


Népszerűsége a csillagokig nőtt, a nők legújabb szexszimbóluma pedig újra visszatért a széles vászonra. 1997-ben a „Playing God” volt az első, ami nagy bukás volt, majd az 1998-as X-Akták mozifilm után újból a TV-re koncentrált. 2000-ben visszatért a mozikba, Minnie Driver oldalán játszott a „Return to me”-ben. Ugyanebben az évben bejelentette, hogy otthagyja az X-Aktákat, mindenki legnagyobb döbbenetére, de később meggondolta magát, valószínűleg a fizetési csekken olvasható nyolc számjegyű summának köszönhetően. Legutóbb az Evolúcióban láthattuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top