Svéd húsgolyók áfonyával, barnamártással és főtt burgonyával
A húsgolyókhoz
450 g darált marhahús
450 g darált sertéshús
100 g zsemlemorzsa
2 tojás
1 fej hagyma
1-2 ek. mustár
szerecsendió, só, bors
A mártáshoz
100 g vaj
100 g búzaliszt
4 dl alaplé
2,5 dl tejszín
2-3 ek. szójaszósz
1 cs. petrezselyem
só, bors
A burgonyához
7 közepes burgonya
1 cs. petrezselyem
só, bors
A vörös áfonyás szószhoz
2 dl vörösáfonya-lekvár
100 g aszalt vörös áfonya
1,5 dl almalé
1. A húsgombócokhoz a hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megfuttatjuk, majd egy tálban hozzákeverjük a mustárt. Hozzáadjuk a kétféle húst is, a sót, a borsot, a szerecsendiót, a zsemlemorzsát és a tojásokat is, és jól összegyúrjuk. Gombócokat formázunk belőle, majd vaj és olaj keverékén kisütjük.
2. A mártáshoz a vajat egy lábasban megolvasztjuk, hozzáöntjük a lisztet, és gyengéden megpirítjuk, vigyázva, hogy meg ne égjen. Felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a szójaszószt, összeforraljuk 1-1,5 percig. Ekkor hozzáöntjük a tejszínt, és még pár percig főzzük. Sózzuk, borsozzuk, ha szükséges, a tűzről levéve apróra vágott petrezselyemzölddel gazdagítjuk.
3. A vörös áfonyát a lekvárral és az almalével összeforraljuk, a gombócok mellé tálaljuk.
4. A burgonyát meghámozzuk, nagyobb kockákra vágjuk, és sós vízben kifőzzük. Leszűrjük, és petrezselyemmel meghintve a gombócok mellé tálaljuk.
Jó étvágyat!