
Hideg sárgadinnyeleves
![]() |
Hozzávalók
• 1000 g sárgadinnye
• 100 g porcukor
• 0,5 dl borpárlat
• 1 dl édes fehérbor
• 2 dl tejszín
• 1 db citrom
• só, szegfűszeg, egész fahéj, egész fehér bors
Elkészítése
A dinnye héját megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk és a gyümölcs húsának negyedét apró golyó formával (karalábévájó) kivájjuk. Rászórjuk a porcukor felét, ráöntjük a borpárlatot, és hűtőbe tesszük. Ez lesz a leves betétje. A maradék gyümölcshúst a héjából kivesszük, kb. fél liter vízben a maradék cukorral, a fehérborral és az előző levesnél leírt módon elkészített redukcióval puhára főzzük. A megfőtt dinnyehúst pépesítjük (turmix gép), kihűtjük, majd elkeverjük a tejszínnel, és hozzáadjuk a kivájt dinnyehúst, végül lazán összekeverjük, és fogyasztásig hűtőszekrényben tartjuk.
Töltött paradicsom kukoricával
![]() |
• 8 db közepes nagyságú, kemény paradicsom
• 300 g csemege kukorica konzerv
• 20 g fokhagyma
• 1/2 csomó petrezselyemzöld
• 50 g reszelt sajt
• só, őrölt bors
Elkészítése
A paradicsomokat megmossuk, majd a szárrészre állítva tetejét levágjuk, karalábévájóval vagy kávéskanállal a belsejét kivájjuk.
Sóval, borssal ízesítjük, pár percig állni hagyjuk, majd visszafordítva a keletkező levet kicsurgatjuk. Amíg a paradicsom pácolódik, elkészítjük a tölteléket. A kukoricát lecsurgatjuk, a sajtot lereszeljük, a petrezselyemzöldet finomra vágjuk, a fokhagymát péppé zúzzuk. Az anyagokat egy keverőtálban alaposan összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, majd a paradicsomokba töltjük. Salátalevelet helyezzünk a tálra, erre rendezzük el a paradicsomokat, megszórhatjuk reszelt sajttal és hűtőszekrénybe téve alaposan lehűtjük. Adhatunk hozzá tartármártást vagy jól lehűtött joghurtot vagy kefirt, amelyet elkeverünk kevés zúzott fokhagymával.
