Olaszországban elsősorban Toscanában és Umbriában pusztított az időjárás: ezúttal nem aszály, épp az ellenkezője. A szokásosnál hűvösebb, esős nyár akadályozta az érést, és kedvezett a kártevők elszaporodásának. Olaszország déli részén baktériumfertőzés is tarolt. A termelők szerint a terméskiesés átlagosan 35 százalékos.
Spanyolországban préselték tavaly a világ olívaolaj-termelésének a felét. Ott viszont a szárazság és a baktériumfertőzés miatt várhatóan felére csökkent az előállítható étolaj mennyisége.
Az olasz termelők szerint az olívaolaj fogyasztói ára rövidesen 60 százalékkal is emelkedhet. Az olasz és spanyol helyzet következményeit valamelyest ellensúlyozza, hogy Görögországban és Tunéziában jó volt a termés. Ott a termelők abban reménykednek, hogy nagyobb részt szerezhetnek a legjobb minőségű olívaolajok piacából.
A nagy drágulás távolabbi, eddig a piacon nem szereplő vidékeknek is ötletet ad: szakértők szerint hamarosan jelentős olívaolaj-exportőrré válik például Ausztrália.