Életmód

Teszteltük a kutyagumigyűjtő zacskókat, hogy neked már ne kelljen!

Nagy segítség lesz a tesztünk azoknak a kutyatulajdonosnak, akik eddig azért nem takarították el kedvencük után a piszkot, mert nem tudtak választani a széles kínálatból.

A fogtündér tevékenységével kapcsolatban is akadhatnak fenntartások, de az otthagyott kutyagumi esetében biztos, hogy nincs se kobold, se manó, aki a gazdák helyett eltüntetné, és még mondjuk egy aranypénzt is adna cserébe.

A hanyag eleganciával a placcon hagyott kutyapiszok nem csak az eb nélkül élőket zavarja. A felelős tulajdonosokat is bosszantja a jelenség – több szempontból is. Egyrészt ők sem mentesülnek attól, hogy belelépjenek, de még a kedvencük sem rendelkezik olyan védőburokkal, ami megakadályozná a kakiba mancsolást. Kutyatartóként empirikus módon is megbizonyosodtam arról, hogy nem olyan felemelő érzés, amikor séta után rögtön tappancsmosást kell beiktatni azért, hogy a lakásban ne hordja szét az állat a roppant kellemetlen maszatot. Másfelől hajlamosak vagyunk egy kalap alá venni egy csoportot, így a kutyával nem rendelkezők haragjával és rosszalló tekintetével azok is szembesülnek, akik amúgy lelkiismeretesen hajolgatnak, miután az eb elvégezte a nagydolgát.

Szabálysértésnek minősül, ha nem szeded össze

Egyes számítások szerint csak Budapesten 200 ezer kutyát tartanak, akik körülbelül 40 tonna kakit produkálnak naponta. Ez alapján nem nehéz belátni, hogy lenne mit felszedni. Annál is inkább, mert köztisztasági szabálysértést követ el az, aki parlagon hagyja az eb után maradt piszkot, ennek helyszíni bírsága pedig 5 ezertől 50 ezer forintig terjedhet. Az erről szóló jogi formula világosan fogalmaz:

„Aki a közterületen, a közforgalom céljait szolgáló épületben, vagy közforgalmú közlekedési eszközön szemetel, ezeket beszennyezi, a felügyelete alatt lévő állat által okozott szennyezés megszüntetéséről nem gondoskodik, települési hulladékot a közterületen engedély nélkül lerak, elhelyez, vagy nem a kijelölt lerakóhelyen rak le vagy helyez el, szabálysértést követ el.”

Szóval szabálysértés nem felszedni, amiért helyszíni pénzbírság is kiszabható (bár tegye fel a kezét, aki látott vagy hallott már arról, hogy megbüntettek egy kaki mellől csendben elsunnyogó kutyatulajdonost!).

Jöjjön a teszt!

Ötféle zacskót szereztünk be: teszteltünk illatosított-környezetbarát, komposztálható, hagyományos és normál illatosított terméket, valamint egy igazi különlegességet, a karácsonyi változatot is. A felmérésünket egy nagyon komoly szakértői bizottság is segítette.

A szakértői bizottság tagjai: Bugac és Rose

Trixie komposztálható kakizacskó

Talán az ökoság csúcsa, hogy nemcsak újrahasznosított és lebomló, de még komposztálható is a zacsi. Az ilyen típusú termékek általában kukoricakeményítőből készülnek, és érdekes, selymes tapintásúak.

Ára: 30 forint/zacskó (1 guriga = 10 darab)

Méret: 4

Anyagminőség: 4

Perforáció/téphetőség: 3

Ennyire szerettük használni: 4

Ennél a zacskónál külön kiemelnénk, hogy könnyen szét lehet nyitni, negatívuma pedig, hogy mivel vastagabb az anyaga, összecsomózáskor elég nagyot kell tekerni rajta, és emiatt egyes esetekben kicsinek bizonyulhat a mérete.

Take Care tengeri szellő illatú kakizacskó

Na, hát innentől annak sincs kifogása a felszedésre, aki hosszú tengerparti sétákra vágyik, hiszen lehet hó vagy eső, és lakhatunk Csepelen, az óceán illata még kutyasétáltatás közben is elkísér. Ráadásul a színe is hozza a vizes feelinget.

Ára: 11 forint/zacskó (1 guriga = 20 darab)

Méret: 4

Anyagminőség: 3

Perforáció/téphetőség: 3

Ennyire szerettük használni: 4

Az előnye a hátránya is, hiszen akinek tetszik az illata, az örülni fog annak, hogy minden átveszi, amivel a zacskó érintkezik. Akinek viszont annyira nem jön be a tengeri szellő szaga, annak pár nap után sok lesz a jóból.

Earth Rated levendula illatú kakizacskó 

A tihanyi levendulásban fújdogáló szellő kismiska ahhoz képest, hogy milyen levendulaillatba tekerhetjük a kedvencünk által kipottyantott dolgokat. A szivárgásmentes, erős, lebomló anyagból készült terméknek még a csomagolása is újrahasznosított anyagból készült.

Ára: 17 forint/zacskó (1 guriga = 15 darab)

Méret: 5

Anyagminőség: 5

Perforáció/téphetőség: 4

Ennyire szerettük használni: 5

Kifejezetten szerettük az erős anyagát, és azt, hogy jól kezelhető, és nem csúszik. Elég diszkrét, és méretben talán ez volt a legkényelmesebben használható. Ár tekintetében viszont a drágábbak közé sorolható.

Fit+Fun kakizacsi

Ez az igazi old school arcok választása, akiknek nem számít sem az ökológiai lábnyom, sem pedig, hogy a zacskójuk illatozzon. A hagyományos, jól bevált fekete kakizacsi a klasszikus stílus kedvelőinek.

Ára: 10 forint/zacskó (1 guriga = 20 darab)

Méret: 4

Anyagminőség: 2

Perforáció/téphetőség: 3

Ennyire szerettük használni: 3

A színe miatt ez volt a legdiszkrétebb zacskó, és árban is ez a legkedvezőbb, viszont a vékony anyaga miatt nem volt túl kellemes vele a felszedés.

PetBrands ünnepi kakizacsi

Komoly űrt töltött be a karácsonyi kutyagumi zacsi, hiszen eddig mihez tudtak kezdeni kutyasétáltatáskor azok, akik az ünnepek alatt a szívüket is díszbe öltöztették? A stílusosan piros színű terméken karácsonyi motívumok láthatók, hogy az ünnepi hangulat átjárhassa hétköznapjaink minden pillanatát.

Ára: 13 forint/zacskó (1 guriga = 15 darab)

Méret: 4

Anyagminőség: 2

Perforáció/téphetőség: 4

Ennyire szerettük használni: 3

Elég átlátszó, így nem túl diszkrét. Vékonynak találtuk az anyagát, emiatt kellemetlenek éreztük vele a felszedést. Ami kárpótolt miket, hogy a gyártó az ünnepi motívumok mellett a Santa’s Sack (Mikulás puttonya) feliratot is rányomta a zacskókra, amin jókat derültünk.

Ez a zacskó lett a mi kedvencünk

Igaz, a második legdrágább zacskó az Earth Reated terméke, de nálunk ez lett a favorit. Egyrészt tényleg remek minőségű, és a mérete is ideális, másrészt az öko-lelkiismeretünket is megnyugtathattuk vele, hogy lebomló anyagot használtunk, így a környezeti terhelést is csökkentettük.

Tessék zacskót választani és szorgalmasan szedni!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top