Orosz hússaláta
- 250 g sült hús (sertéssült)
- 120 g héjában főtt burgonya
- 60 g tisztított alma
- 60 g csemege uborka
- 30 g füstölt marhanyelv vagy sonka
- 2 db főtt tojás
- 200 g majonéz
- 0,5 dl fehér bor
- 0,5 dl tejszín
- 1/2 csomó petrezselyem
- só, mustár, őrölt fehér bors, porcukor, citromlé
Elkészítése:
A csemege uborkát és az almát meghámozzuk, majd metéltre vágjuk. Hasonlóan daraboljuk a főtt burgonyát és a sült húst is. A marhanyelvet vékony metéltre, vagy igen apróra vágjuk fel. A tojásszeletelővel felvágott tojásból pár karikát tegyünk félre a díszítéshez. Keverőtálba tesszük a majonéz háromnegyed részét, sózzuk, borsozzuk, mustárral és citromlével ízesítjük, majd óvatosan hozzákeverjük a metéltre vágott anyagokat, illetve a felszeletelt tojást. A salátát megkóstoljuk, ha szükséges, utánaízesítjük, majd jól lehűtjük. Üveg- vagy porcelánedényben tálaljuk, a maradék majonézből borral és a tejszínnel készített tartármártással bevonjuk. Oldalát a tojáskarikákkal és marhanyelvcsíkokkal díszítjük. Amennyiben a marhanyelvet apróra vágtuk, akkor meghintjük vele a hússaláta felületét a petrezselyemzölddel együtt.