Bevert tojás bakonyi módra
Hozzávalók
80 g vöröshagyma
80 g vaj
250 g gomba
120 g zöldpaprika
60 g paradicsom
2 dl tejföl
20 g liszt
1/2 erőleveskocka
1/2 csomó petrezselyemzöld
só, fűszerpaprika, fokhagyma, őrölt köménymag, ecet
Elkészítése
A gombát megtisztítjuk, megmossuk, megszárítjuk, majd apró cikkekre daraboljuk. A vöröshagymát és a zöldpetrezselymet finomra, a zöldpaprikát és a paradicsomot apró kockára vágjuk, a fokhagymát péppé zúzzuk. A fél erőleveskockát 2 dl vízben felforraljuk. A vöröshagymát a vajban kissé megpirítjuk, a tűzről levéve meghintjük fűszerpaprikával, gyorsan elkeverjük, és azonnal hozzáadjuk a cikkekre vágott gombát, sóval, kevés fokhagymával és őrölt köménymaggal, valamint petrezselyem zöldjével fűszerezzük. Ha levét elfőtte, beletesszük a zöldpaprikát és a paradicsomot, felöntjük kevés erőlevessel, és fedő alatt puhára pároljuk. Közben a tejfölt a liszttel simára keverjük, és azzal a kész gombát behabarjuk. A tojásokat sós, ecetes forrásban lévő vízben maximum három percig főzzük, mert ennyi idő alatt a fehérje megkeményedik, a sárgája folyékony marad. Szűrő-merő kanállal kiszedjük, és langyos vízben leöblítjük, rongyos széleit levágjuk. Köretként párolt rizsalapra helyezzük a tiszta konyharuhán leszárított tojásokat, az egészet átvonjuk a gombamártással, és petrezselyem zöldjével díszítjük.
Angol kávé
Hozzávalók 4 adaghoz
4 púpos ek. instant kávé
100 ml whisky
1/8 l habtejszín
2 ek. apróra vágott kandírozott narancshéj
1 kk. vaníliás cukor
bő 1/2 l forró víz
Elkészítése:
Készítsünk 4 csésze kávét. Egy kis serpenyőben melegítsük fel a whiskyt és a cukrot, és a kávé tetején flambírozzuk. A kemény habbá vert tejszínt keverjük össze a narancshéjjal és a vaníliás cukorral, és osszuk szét a csészék tetején.