A sport a miénk
Szponzorált tartalom

Az edző elmondja: hogyan találd meg azt a mozgásformát, ami boldogabbá tesz?

Szívesen sportolnál, de azt sem tudod, miként fogj bele? Útmutatásra lenne szükséged, hogyan igazodj el a tengernyi, manapság divatos mozgásforma között? Tudod, miből meríthetsz hosszú távra szóló motivációt, hogy el tudj köteleződni az egészséges életmód mellett? Bogdán Barbara személyi edző válaszol.

Sokféle sporttal foglalkozol edzőként, és űzöd is őket. Mivel kezdted?

Nagyon aktív gyerek voltam, ezért a szüleim sportiskolát választottak nekem. Ott kezdésnek 4 évig úsztam, ami szerintem egy fantasztikus mozgásforma. A tanulás mellett 3 évig a ritmikus gimnasztika, majd 12 évig a fitnesz volt a nagy szerelem. Hosszú éveken keresztül versenyeztem, ami azért rengeteg lemondással járt, de úgy gondolom, nagyon sok pozitív hozadéka is van a gyermekkorban elkezdett intenzív sportolásnak személyiségfejlődés szempontjából, nem csak a mozgáshoz és az egészséges életmódhoz való hozzáállásban. Jelenleg cross traininget, spártai edzést, TRX-et, Kaatsu tréninget tartok.

Milyen edzésformát ajánlasz azoknak, akik most kezdenének sportolni, vagy éppen újra be akarják iktatni az életükbe a rendszeres mozgást?

Ez rengeteg dologtól függ: a genetikától, az érdeklődéstől, a kortól, az egészségi állapottól, a nemtől, a pénztárcától. Az elején mindenképp olyan edzésformát javasolnék, ami egy jó alapot épít, és ami a legfontosabb: preventív, biztonságos. Ilyen például a pilates, a gerinctréning, a stretching, a deepwork, a jóga és állóképesség szempontjából a spinning. 

Figyelembe véve az emberi test fiziológiás, vagyis egészséges felépítését, a tartást, a prevenciót, illetve azt, hogy az emberek nagy százaléka ülőmunkát végez, ami előidéz nagyon sok mozgásszervi problémát, a legjobb sport, amit választhat, a funkcionális, illetve személyi edzés. Hogy mit is jelent ez? Mindent! Mobilizáció, tartásjavítás, törzserő és állóképesség-fejlesztés. Vagyis tanulj meg helyesen mozogni, majd mozogj sokat, és persze élvezd!

Hogy látod, melyek a legnépszerűbb sportok manapság?

Például a bikram jóga, amit én is űzök, és valóban nagyon hatékony a törzsizmok, az egyensúly, a koncentráció fejlesztésére és az ízületvédelemre, illetve fogyásra. Ez egy nagyon intenzív, 90 perces, aktív meditáció. Hasonló népszerűségnek örvend a body art, ami a jógából ismert mozgásformákat alkalmazza, és fokozatosan felépítve erősíti szintén a törzsizmokat. A cross training, a funkcionális edzés világát éljük. Ez a hétköznapi mozdulatok mellett többféle sportág mozdulatait integrálja. Igazán intenzív edzéstípus, ami az egész testet edzi, ezzel növelve az összerő-állóképességet, mozgáskoordinációt. Persze, ha hosszú ideje nem mozogtunk, ne ez legyen az első óratípus, amit kipróbálunk, ha hosszú távon tervezünk sportolni. A HIIT edzésről biztosan sokan hallottak már, és nem tévhit, valóban nagyon hatékony. A lényege, hogy gyors, intenzív szakaszok és rövid pihenők váltják egymást ciklikus ismétlődéssel. Ez azt is jelenti, hogy gyakorlatilag bármilyen mozgást végezhetünk HIIT módszerrel: futás, úszás, biciklizés, saját testsúlyos alapgyakorlatok satöbbi. 20-25 perces intenzív edzés is elég, így időhatékony, nagyon jó zsírégető hatása van, a kardiovaszkuláris rendszerünkre is jótékony hatással bír, olcsó, és izomvesztés nélkül fogyhatunk tőle. A Hot Iron egy súlyzórudas, csoportos edzésforma, ami biztonságos és igazán eredményes a definiált, formás testalkat eléréséhez. Rengeteg edzéstípust, mozgásformát felsorolhatnék még, amit imádnak az emberek, és valóban jó látni, hogy évről évre egyre jobban kezd beépülni a testmozgás és az egészségtudatosság az emberek életébe. 

Említetted, hogy négy évig úsztál, és nagyon szeretted. Miért jó mozgásforma az úszás?

Több pozitív hatása is van: nem terheli az ízületeket, már amennyiben nem élsportról beszélünk, segít az izomregenerálódásban, növeli a tüdőkapacitást, fejlesztheti az állóképességet és erősítheti a hátizmokat, ami a sok ülőmunka miatt kiemelten fontos. Ha valaki rossz technikával úszik, tipikusan a vízből kiemelt fejjel való mellúszásra gondolok, azzal akár kárt is okozhat a nyaki izmok, csigolyák struktúrájában. Ami preferált úszásmód, az főleg a hátúszás. Ha nem vagyunk biztosak magunkban, ne sajnáljuk a pénzt, menjünk el pár alkalommal úszóedzőhöz. Aki jó ideje nem mozgott már, és esetleg némi túlsúllyal is küzd, leadhat pár kilót az úszással, de ne ettől várjuk a csodát. Súlyzós, saját testsúlyos, kardió jellegű mozgás mellé heti legalább egy alkalom úszás javasolt, ha időnk engedi.

És mi a helyzet a ritmikus gimnasztikával, amit szintén űztél?

Ez egy speciális sport, mivel nagyon sokban függ a genetikától. Inkább gyerekkorban érdemes elkezdeni, és ha emellett tesszük le voksunkat, előny, ha a gyermek hajlékony, ugyanis fejleszthető ez a képességünk, de van egy alkati határ. Felnőttkorban ugyan elkezdhető, de maximum hobbisportnak. Ha igazán formás alakot szeretnénk, szintén nem ez a legmegfelelőbb választás.

Rengetegen futnak is manapság, és sokszor mindenféle előzetes tájékozódás nélkül vágnak bele. Hogyan kell „ésszel” futni, és miért jó a futás?

Hát igen, a szakmámban a futás egy elég megosztó sport. Először is nézzük, kinek és miért nem ajánlom: az emberek nagy százalékának rossz a súlyponteloszlása, gondolok itt lúdtalpra, bokasüllyedésre, harántboltozat-süllyedésre, amitől sajnos a térd, a csípő, végül a gerinc kapja a terhelést talajt éréskor. Menjünk tovább. Mivel a nőknek szélesebb a csípője, a combcsont picit befelé ível, a térdízület túl sok terhelésnek van kitéve, arról nem is beszélve, hogy a legtöbb embernek az ízületek körüli stabilizáló izmok sincsenek megfelelően felépítve. Amennyiben nem vészes a lábfej állapota, egy alapos felmérés után a megfelelő, lábunkra szabott cipővel ez kiküszöbölhető, erre egyre több speciális üzlet létezik hazánkban. Betonon való futást semmiképp nem javasolnék, szintén túlterheli az ízületeket, és kevésbé, de hasonló a probléma a futópaddal is, bár az egy fokkal jobb. Érdemes futás előtt megerősíteni a stabilizáló és core izmokat. Mindezek ellenére egy nagyon jó aerob állóképesség-fejlesztő mozgás a futás, mely egy dinamikus meditációnak is felfogható. Kikapcsolja az ember agyát, jó stresszlevezető, és nem mellesleg szálkásít, főleg, ha intervall technikával futunk, vagyis gyors és lassú tempók váltják egymást. A konklúzió, hogy vegyesen a legjobb edzeni a testet, legyen benne aerob és anaerob mozgás is, súlyzós, kardió jellegű, és egy olyan, amivel regenerálunk.

A rengeteg mozgásforma közül hogyan találhatjuk meg a számunkra legmegfelelőbbet?

A legjobb, amennyiben nem a személyi edzés felé orientálódik a kliens, ha az elején minél több óratípust kipróbál. A személyi edzést azért ajánlom, mer ott 100 százalék figyelmet kap a sportolni vágyó kliens. Egy alapos állapotfelmérés alapján mi, edzők, készítünk egy személyre szabott edzéstervet. Ha valaki tanácstalan, mibe is fogjon, ez azért is jó döntés, mert megtanul helyesen mozogni egyéntől függően 10-20 alkalom alatt, majd megismerve a mozgását, tanácsot kap, merre haladjon tovább. Nem utolsó szempont, hogy az edzők segítenek abban, hogy az illető élete részévé váljon a sport.

Mit tapasztalsz, mi motiválja leginkább az embereket, hogy elkezdjenek sportolni?

A legmeghatározóbb a fogyás, a formás, definiált izomzat elérése, de azt is szokták mondani, hogy „sokat ülök, és kezdem érezni, hogy fáj itt-ott, enervált vagyok és úgy érzem, hogy nem komfortos, mozogni kéne”. Sajnos néhány hónap vagy év után néha elvész a motiváció, mert kikerül a fókuszból a cél, de ezt egy jó edző kontroll alatt tartja, figyel, és ha kell, olykor konzultál a vendéggel. Persze jó látni, ha például valaki négy éve jár töretlenül, és el sem tudja képzelni edzés nélkül az életét, de az embernek az élet minden területén kell, hogy legyenek reális, rövid, illetve hosszú távú céljai, amik viszik előre. Egy jó edző ma már nem csak edzést tart, jó példa és életmódtanácsadó is kell, hogy legyen, aki a pozitív, motiváló kisugárzással segíti, hajtja előre a klienseket.

A manapság jellemző rohanós életvitel mellett azért nagyon nehéz időt szakítani a rendszeres testmozgásra. Te mit gondolsz erről?

Őszinte leszek veled, a vendégeim között tudhatok nem egy kisgyerekes anyukát, akik akár heti kétszer is megoldják, hogy magukra, az egészségükre szánják azt a kis időt. Minden elismerésem az övék, és azt gondolom, ha ők megoldják, akkor bárki. Mérhetetlen nagy tudatosságra és önmagunkhoz való őszinteségre, igényességre van szükség.

Ahogy említetted, előfordul, hogy rövid időn belül elvész a motiváció. Nekem például több nőismerősöm is van, aki az esküvője előtt kezdett el őrült módon diétázni és kondizni, aztán a nagy nap után abbahagyták, de olyan férfiakat is tudnék mondani, akik csak addig edzettek és figyeltek az étkezésre, amíg le nem fogytak picit, jellemzően egy szakítás után. Szerinted mi a titka annak, hogy hosszú távon is fenn tudjuk tartani a motivációt?

Ezekben az esetekben a gond az, hogy külső forrásból jön a motiváció, a külvilágnak való megfelelés hajtja az embert, amit nem igazán magunkért teszünk, nem belülről fakad. Ilyenkor a sport csak egy eszköz az űr kitöltésére, vagy a kívánt alkat elérésére. A másik oka a motivációvesztésnek a kiégés. Vannak, akik nagyon erős diétába fognak, vagy akár heti 4-5 edzésnappal, túl nagy lendülettel, tudatosság és fokozatosság nélkül kezdenek bele az életmódváltásba. Előfordul ráadásul, hogy ez a nagy energiabefektetés eredménytelen. Mindenképpen tervszerűen, türelmesen, élvezettel kell elkezdeni sportolni, akár barátnővel, társsal, hogy egy pozitív élmény legyen a sportolás, ami utána egy jó szokássá válhat. Az biztos, hogy belső motiváció nélkül nem megy. Sajnos a közvetlen környezetemben is van, akit képtelenség rávenni, hogy sportoljon, de ha nincs saját indíttatás, akkor bárki bármit mondhat, esélytelen az életvitel megváltoztatása. Tudom, hogy mindig az első lépés a legnehezebb, viszont azt is tudom, hogy ha valaki megteszi magáért, az egészségéért, hogy jobban érezze magát a bőrében, soha nem bánja meg. Jól megválasztott edzés után annyi endorfin és olyan energiák szabadulnak fel, hogy az ember szinte függővé válik.

Egymásnak teljesen ellentmondó információkat hallhatunk, olvashatunk azzal kapcsolatban, hogy mekkora arányban van szerepe a mozgásnak, illetve az étkezésnek a testsúlycsökkenésben. Hogy van ez valójában?

Az egyik nem működik a másik nélkül. Heti 3 edzéssel bárkinél nagyon jó eredményeket lehet elérni, ez garantált, amennyiben heti szinten 70 százalékban nagyjából egészségesen táplálkozik. A fogyás 70 százalékban a táplálkozás, 30 százalékban a mozgás kérdése általánosságban, de én a tesztelésben hiszek, mert ez nagyon alkatfüggő.

Mit szabad enni, és milyen ételeket érdemes kerülni, ha szeretnénk fogyni, és nem mellesleg egészségesebbek lenni?

Amit az évek során megtapasztaltam, az az, hogy nagy varázslat nincs. Kerüljük a finomított szénhidrátokat, a mesterséges cukrokat, együnk lassan felszívódó szénhidrátot: basmati rizst, bulgurt, kölest, hajdinát, durumliszttel készült tésztát. Ne koplaljunk! Fogyasszunk sok zöldséget, főleg zöldet, és mértékkel gyümölcsöt, lehetőleg frisset, az idénynek megfelelőt, emellett száraz fehér húsokat és alacsonyabb zsírtartalmú tejterméket. Fontos, hogy ha édességet kívánunk, ne érezzünk lelkiismeret-furdalást egy-két kocka csokitól. Hetente engedjünk meg egy alkalommal akár egy pizzát, hamburgert vagy egy szelet tortát. Élvezzük az ízeket, az evést. Érdemes heti egy napot böjtölni, vagy 8-10 órában bevinni azt a kalóriamennyiséget, amire amúgy is szükségünk lenne, így a maradék időben a szervezet méregtelenít, illetve rengeteg energia szabadul fel. Fontos a mértékletesség. Még azelőtt érdemes abbahagyni az evést, hogy jóllaknánk. Tartsuk be a fokozatosság elvét! Ha hetente vezetünk be egy új szabályt az étkezésünkben, és veszünk el a rossz táplálkozási szokásokból egyet, nagyobb eséllyel marad meg hosszú távon az egészséges életmód. Ami nagyon segít a fogyásban, az az alvás mennyisége, minősége és a stressz kezelése, esetleg meditálással, légzéstechnikával, mantrával. El sem tudjuk képzelni, mennyire befolyásolja ez sejtszinten a szervezet megfelelő folyamatait.

Szerinted mi a legfontosabb plusz, amit a sport hozzáad az ember életéhez?

Szuper hozadéka a sportnak a szép, formás külső, hisz nagyon sok önbizalmat ad, ha elégedett az ember azzal, amit a tükörben lát. De a sport ennél sokkal több.

Azon kívül, hogy egészségesebb, energikusabb leszel tőle, az endorfinnak köszönhetően boldogabb is, és összességében jobban érzed magad a bőrödben egy edzés után, hihetetlen kitartást és akaraterőt tud adni. Én személy szerint hálás vagyok az életnek, hogy efelé sodort: emberek mindennapjait tehetem jobbá. Mindenkinek kívánom, aki elkezd sportolni, hogy a számára legmegfelelőbb, nagy szakmai tudással rendelkező edzőhöz kerüljön, aki megszeretteti vele a mozgást, és ezzel jobbá, könnyebbé teheti a mindennapjait.

Kiemelt kép: Getty Images

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top