Gasztro

Miért van szüksége a szervezetünknek húsokra?

A húsfogyasztás egyenlõ a finom, ámde egészségtelen, zsíros ételekkel? Nem felétlenül. A hús lehet ízletes és egyben egészséges is!





A vasárnapi ebéd keretében elfogyasztott finom pörkölt mindenki számára ínycsiklandóan hangzik. Azonban ami finom, nem mindig egészséges. A húsfogyasztás nélkülözhetetlen az egészséges táplálkozás során, ám nem mindegy, milyen húst és hogyan eszünk.

A címben feltett kérdésre a SáGa dietetikusa, Laki Anita válaszol, aki több mint 15 éves tapasztalatát felhasználva, a vállalattal szorosan együttműködve a termékfejlesztésben is részt vesz.

„A húsok, és a belőlük készült élelmiszerek, ételek tartalmazzák a szervezetünk számára elengedhetetlen ún. esszenciális aminosavakat. Ezek szinte az összes életjelenségben meghatározó szerepet töltenek be, ugyanakkor szervezetünk nem képes előállítani őket, tehát a szükséges mennyiséget teljesen a bevitt élelmiszerekből kell biztosítani,” – mondja el Laki Anita.

A szervezet napi fehérjebeviteli igénye kortól, nemtől, egészségi állapottól függően: 0,5 – 1,5 gramm/testsúlykilogramm/nap. Ennek közel fele biztosítható jó minőségű húsokból. A szervezet sokkal könnyebben fel tudja venni a húsokban megtalálható vasat, A vitamint, B12 és egyéb B vitaminokat, mint más táplálékokból. A hús jelentős forrása az ásványi anyagok közül a kalciumnak, a magnéziumnak, a foszfornak, a káliumnak, a cinknek, a vasnak és a szelénnek. Ezek pozitív élettani hatása nélkülözhetetlen az emberi szervezet egészséges működéséhez.

„A mértékletes hús-, húskészítmények napi fogyasztása (napi 100 – 200 gramm) éppen ezért az egészséges szervezet számára mindenképen ajánlott,” – teszi hozzá Laki Anita. „Különösen fontos, hogy a gyerekek számára biztosítsuk a napi húsbevitelt. A fejlődésben lévő szervezetnek szüksége van a húsra az optimális tápanyagellátáshoz.”

„Nem szabad elfelejtenünk, hogy a húsok tartalmaznak telített zsírsavakat és koleszterint, melyek a szív-, és érrendszeri megbetegedések kialakulásáért bizonyos mértékben felelősek. Ez azonban elkerülhető! A megfelelő minőségű hús, húskészítmények megválogatásával (sovány készítmények), a felesleges, még látható zsiradék eltávolításával, ételkészítéskor pedig az állati zsiradék használatának mellőzésével ezek a kockázatok kiküszöbölhetőek” – egészíti ki jó tanácsait Laki Anita, a SáGa dietetikusa.

A SáGa legújabb termékfejlesztése során az egészséget tartja szem előtt: folyamatosan csökkenti termékeiben a mesterséges színezék- és ízesítőanyagokat, és jelenik meg új, magas színhús tartalmú árukkal mind a főtt hústermék piacon, mind a konyhakész ételek területén.
A SáGa olyan hagyományos, magyar piacvezető márka, amely biztonságos és jó minőségű ételeket jelent a fogyasztók számára.

További érdekességeket olvashat a SáGáról és termékeiről, valamint Laki Anita dietetikustól is választ kaphat felmerülő kérdéseire, ha ellátogat megújult honlapunkra a www.saga.hu  címen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top