Dekor

Kézzel festett borospoharak

Gyönyörû és egyedi ajándék lehet néhány kézzel festett borospohár. Nemcsak szép dísze a tálalószekrénynek, hanem jól használható vendéglátáskor vagy akár egy meghitt családi vacsora alkalmával.

Szükséges eszközök

• Tiszta borospohár
• Üvegfesték: számos színben beszerezhető művészellátó boltokban. Tanulmányozzuk figyelmesen a használati útmutatót, hogy bizonyosan üvegfesték legyen, amely kibírja, ha a sütőben melegítjük a fixálás során.
• Ecsetek: a legtöbb mintához vékony és közepes ecsetek szükségesek.
• Minták: az üvegfestést akkor is lehet gyakorolni, ha valaki nem született tehetség a szabadkézi rajzban és festésben. Használjunk valamilyen kész mintát.
• Ragasztószalag: ezzel rögzítjük a mintát a pohár belsejébe.
• Sütőedény: erre helyezzük a megfestett és megszáradt darabokat. A használati útmutatóban megadott ideig kell őket a sütőben melegíteni.





Ha még nem vagyunk gyakorlott festők, ismerkedjünk a festéssel egy kisebb lekvárosüvegen. Húzzunk rá egyszínű szegélyt, pöttyöket, egyszerű mintákat. Ha már biztosabb a kezünk, rajzolhatunk geometriai formákat, indát, leveleket, virágokat. Ha két színt egymás mellé szeretnénk felvinni, várjuk meg, míg az első teljesen megszárad (körülbelül 30 perc). Tartsunk készenlétben nedves rongyot, amivel még száradás előtt letörölhetjük a nem kívánt vagy esetleg elkent, elrontott vonalakat.





A borospoharakat alaposan, mosószerrel mossuk el, és gondosan szárítsuk meg. Gondoljuk ki, hogy milyen mintát szeretnénk festeni. Kezdetnek válasszunk valamilyen egyszerű motívumot. Vágjuk ki a mintát vagy rajzoljuk meg. Elég kicsinek kell lennie, hogy beleférjen a pohár belsejébe. Helyezzük el a rajzot a pohárban és rögzítsük ragasztószalaggal, hogy ne tudjon elmozdulni. Az üveg külső felén fogunk dolgozni, a belül elhelyezett minta segítségével.






Fessük fel a kívánt vonalakat a pohárra. Néhány festék vagy árnyalat megkívánja, hogy több réteget vigyünk fel egymás után. Ilyenkor hagyjuk a festéket teljesen megszáradni, mielőtt nekilátnánk a következő rétegnek. A mintát sötétebb kontúrvonallal is kihúzhatjuk.

Elegáns hatást érünk el, ha metálszíneket, aranyat, ezüstöt használunk. A kész mintát díszíthetjük szabadkézzel húzott vonalakkal vagy pöttyökkel.

Ha teljesen megszáradt a poháron a festék, távolítsuk el a belsejéből a mintát. A festék fixálásához pontosan kövessük a használati utasításban megadottakat. A leggyakoribb módszer, hogy a megfestett üvegeket adott ideig sütőben melegítjük. Ez azért szükséges, hogy a festék ellenálló legyen, ne kopjon le a használat során, illetve mikor elmosogatjuk a poharakat. A felforrósodott üvegeket egészen addig hagyjuk a sütőben, míg teljesen ki nem hűltek. A sütés során a színek mélyülnek és teltebbek lesznek. Amikor a poharak lehűltek, kiszedhetjük őket, és máris elkészült néhány remek, saját kézzel készített ajándék.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top