Dekor

Karácsonyfának valók

Milyen fát vegyek és hol? Ezüstfenyõ legyen vagy lucfenyõ? Kicsi legyen vagy plafonig érõ? Vágott vagy gyökeres? Vagy talán béreljek fát?





Legelőször is azt kell eldöntsük, hogy megéri-e földlabdás fenyőt vennünk. Ez igen „humánus” megoldás, de csak akkor, ha szakszerűen lett földlabdázva. Általános tapasztalat, hogy ha túl kicsi a gyökérzete, pusztulásra vagy ítélve. Ha tehát élő karácsonyfát szeretnénk, legjobb, ha erdészetekhez, vagy az ismert faiskolákba megyünk el, ahol nagy valószínűséggel jó minőségű fát kapunk.







Lucfenyő
Miután megvettük, nem szabad rögtön a meleg lakásba bevinni, lassanként kell hozzászoktatni a meleghez, ezért pár napig a lépcsőházban, vagy valahol se nem túl meleg, se nem túl hideg helyen tartsuk, mielőtt a szobába vinnénk.

Mialatt a lakásban tartjuk, rendszeresen öntözzük, a melegben ugyanis elkezd párologtatni, az így elvesztett vizet feltétlenül pótolni kell. Ha lezajlottak az ünnepek, tegyük hűvös helyre, a kiültetésre azonban csak a fagyos idők elmúltával gondolhatunk.

Aki vágott fenyőt szeretne, abból is rengeteg féle létezik a favásárokban. Ha nem akarjuk túl sokáig a szobában tartani, és vízkeresztkor már leszedjük a fát, akkor lucfenyőt válasszunk. Az ára ugyanis ennek a legalacsonyabb, és ha a vágási felületet állandó víz alatt tartjuk, a tűlevelek sem fognak olyan hamar lehullani.







Ezüstfenyő
Másik faj, amelyik lehullajtja a levelét, a duglászfenyő, mely hasonlít a lucfenyőhöz, de tűje valamivel hosszabb, és sokkal puhább, megdörzsölve pedig narancs illatú.

Ha hosszabb ideig szeretnénk gyönyörködni a karácsonyfa látványában, akkor a következő fajok közül választhatunk:
az ezüstfenyő közismert faj, melynek rövid tűlevelei ezüstös színűek, merevek, szúrósak. Sokáig, változatlanul megtartja lombját.

A jegenyefenyő, melynek több fajtája is létezik, általában mint normandiai fenyő jelenik meg a piacon. Megjelenése hasonló a lucfenyőéhez, ezért jó tudni pár alapvető különbséget a két faj között: leveleik laposak, megszáradva nem hullanak le, hanem az ágra „aszalódnak”; a levél a szárhoz kerek alakban kapcsolódik, míg a lucok szögletesben.







Fekete fenyő
A fekete fenyőt hosszú, merev, kettős tűlevelei miatt nem nehéz megismerni. A sima fenyő tűlevelei – melynek szintén hosszúak, de ötösével állnak – világosabb zöldek, és kevésbé merevek.

A fenyőárak, méret és minőség függvényében, pár száz forinttól több tízezer forintig terjedhetnek, tehát igényeinknek, pénztárcánknak megfelelően széles palettáról választhatunk. És ne feledjük, a jól bevált piaci alkudozásnak is lehet esélye. Csak legyünk bátrak!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top