Dekor

Ünnepi origami

Karácsony elõtt olyan üdvözlõlapokkal kedveskedhetünk barátainknak, rokonainknak, amelyeket egyszerû anyagokból magunk állítunk össze. Ezek a kártyák egy adventi délutánon, esetleg baráti körben is elkészíthetõk.

Egy kis darab anyagból sokféle minta kihozható.
A textillel díszített széthajtható kártya elkészítéséhez vékony kartont vagy erősebb papírt használjunk. A szín kiválasztásakor igazodhatunk a karácsonyi piros, zöld vagy arany színhez, de szépek a kék vagy krémszínű kartonból készült lapok is. Különösebb ráfordítás nélkül elkészíthetők az apró motívumok, hiszen ezekhez bármilyen maradék textilt felhasználhatunk.





Ha a kiválasztott anyag nagyon vékony, ajánlatos erősítő betétet (pl. szegélyfixálót vagy vetexet) vasalni a hátoldalára, hogy később megfelelő tartása, kontúrja legyen. A textildíszhez karácsonyi hangulatú anyagot válasszunk, amely lehet mintás vagy egyszínű. A díszítést kiegészítheti egy masni, szalag vagy cakkozott szegély. A szükséges anyagokat és a cikcakkollót megvásárolhatjuk rövidáruüzletben. A keményebb kartonra előre húzzuk meg a hajtás vonalát, például egy kés fokával; így szép és szabályos lesz a hajtásvonal, és a lap sem törik meg.






1.
Szívmintás lap: vágjunk ki színes kartonból pl. egy 22×15 cm-es darabot. A hatásvonalat esetleg húzzuk meg előre. Hajtsuk félbe a kartont, széleit cikcakkollóval vágjuk körbe.



2. Másoljuk át a motívumot, vágjuk ki, és cakkozzuk körbe. A minta hátoldalára kenjünk ragasztót, és cakkos szegélyét a lap széléhez igazítva nyomkodjuk rá a kártya előlapjára.



3. Masnis üdvözlőlap: az 1. pontban leírtak szerint vágjuk ki az üdvözlőlapot. Másoljuk át a motívumot, vágjuk ki és ragasszuk fel a kartonra. A mintára ragasszunk vékony pamutszalagból kötött masnit.


4. Aranyszalagos üdvözlőlap: az 1. pontban leírtak szerint vágjuk ki az üdvözlőlapot. Másoljuk át a motívumot, vágjuk ki és ragasszuk fel a kartonra. Ragasszunk a mintára vékony aranyszalag csíkokat.


5. Széles aranyszalagos és masnis üdvözlőlap: az 1. pontban leírtak szerint vágjuk ki a lapot. Vágjuk ki az anyagból a mintát, és ragasszuk fel. Széles aranyszalagból vágjunk darabokat, és ragasszuk rá a textilre.


6. Hajtsunk félbe két 4-5 cm hosszú szalagot, és ragasszuk össze masni formájúra. A masnit úgy ragasszuk fel a lapra, hogy a szalagok vége alá és közéjük kis teszünk ragasztót.


Kellékek:

• vékony, színes karton
• textil
• szalagok
• ragasztó
• cikcakkolló
• esetleg kés
• sablonok és szabásminták

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top