Dekor

Adventi koszorú

A nagy sürgés–forgás közepette megfeledkeztünk az adventi koszorúról? Sebaj, még behozhatjuk a lemaradásunkat. Irány kedvenc hobbiboltunk – a legszükségesebb alapanyagokat még beszerezhetjük.





Az adventi koszorú négy gyertyája közül az elsőt ugyanis hagyomány szerint karácsony előtt négy héttel szokás meggyújtani. Az pedig pont annyit jelent, hogy négy nap csúszásban vagyunk.

Lemaradásunkat behozandó, kézenfekvő megoldásnak tűnhet egy készen megvásárolható darab beszerzése, kössünk azonban kompromisszumot: vegyük meg a koszorúalapot, ám a díszítésnél bátran engedjük szabadon fantáziánkat.






Tradicionálisan

A hagyományos adventi koszorú egy kis kézügyességgel pillanatok alatt elkészíthető: csak némi fenyőágat vagy egyéb örökzöldet kell beszereznünk, na meg díszítésnek tobozokat, bogyókat vagy szárított gyümölcsöt. Egy kisebb erdei kiruccanás alkalmával könnyedén meg is lelhetjük a szükséges hozzávalókat. Tegyünk piros vagy lila gyertyákat az alapra, – ez többféle is lehet: szalma, moha, fűzfavessző esetleg tűzhab – majd végül öltöztessük fel a koszorút szalagokkal, örökzöldekkel. A pontot az i-re a masnikkal tehetjük fel: raffia-szalaggal rusztikus, míg selyemmel vagy organzával elegáns hatást érhetünk el.


Citromkarika





Nem, itt most nem egy süteményrecept következik. A hagyományos örökzöldekből készített koszorút dobjuk fel aranyfényű citromokkal. A művelet semmiféle ördögi technikát nem igényel: szúrjunk vékony drótot a citromokba, majd szintén a dróthuzal segítségével rögzítsük őket a koszorúalapra. Ha szeretnénk még izgalmasabbá tenni a látványt, tűzdeljünk apró csokrokba kötött fűszerrudakat a gyümölcsök közé. Ezek híján persze néhány fenyő – vagy magyalág is megteszi.
Az egész lakást betöltő friss, fanyar citrom-illat pedig már csak hab a tortán.






Ha nincs zöld a közelben

Akkor se adjuk fel a reményt, ha az elérhető közelségben lévő zöld növények kelléktára a konyhában található szárított petrezselyemmel ki is merült.
Varrjunk apró díszeket maradék textilekből – ilyen biztosan minden háztartásban akad – és aranyszállal kössük fel őket a szalmakoszorú alapra. Válasszunk karácsonyi jelképeket – fenyőfát, csillagot, vagy angyalkát.






Ha a kényelmes megoldások hívei vagyunk, – vagy épp nincs kéznél koszorúalap – étvágygerjesztő adventi díszt készíthetünk, feltéve, ha tele az éléskamránk. Helyezzünk el egy tálban négy gyertyát, majd ízlésesen vegyük körbe őket néhány almával és pár szem dióval.

Tipp: a koszorúk alá mindig tegyünk egy tálcát – a viaszos terítő tisztítása nem tartozik a leghálásabb feladatok közé.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top